Region

CRVENO SRCE, ZMIJA, PAHULJA... AMERIČKA DEA OTKRILA VELJINE TAJNE SIMBOLE! Raskrinkan jezik mafije, sada je sve jasno

Autor Mia Stanković Izvor Blic

Veljko Belivuk i Marko Miljković drogu nazivali posebnim "romantičnim" imenima.

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Američka DEA dugotrajnom istragom narkokartela od Amerike do Evrope, uspjela je da dešifruje tajni jezik u komunkaciji pripadnika klanova. Taj jezik primenjivali su i šefovi srpskog ogranka "kavačkog klana", Veljko Belivuk i Marko Miljković. 

Srbija i Crna Gora označene su kao tačke u krijumčarskim rutama i kao izvor i dalji snabdjevači zemalja u regionu.

"Srbija je tranzitna zemlja jer lokalne grupe sarađuju sa stranim kriminalnim mrežama da bi heroin transportovali iz Avganistana na Balkan i dalje ka Evropi i ima najveći broj korisnika heroina na zapadnom Balkanu", stoji u izveštaju DEA, koji je objavljen i u vidu vodiča.

Pripadnici klana su drogu nazivali posebnim imenima, a među dešifrovanim simbolima je veliki broj emotikona, odnosno smajlića, kojima se uglavnom simbolizuje uticaj vrste droge na raspoloženje. Tako kokain predstavlja smajli snježne pahulje, Sneška, ključa ili ribice, dok je ilustracija za heroin na internetu braon srce ili zelena zmija.

 "Uprava za borbu protiv droga je svjesna da organizacije za trgovinu drogom koriste emodžije za kupovinu i prodaju pilula bez recepata i drugih zabranjenih droga na društvenim medijima i putem e-trgovine" objasnili su autori vodiča.

Iz američke uprave za suzbijanje narkotika (DEA) upozoravaju da je univerzalni znak za drogu crveni list, dok se za metadon koriste emodži plavo srce, kristal ili epruveta. Takode, MDMA (ekstazi) označava se crvenim srcem, znakom iks (X), pilulom ili bombonom. 

Karteli i njihove produžene ruke smajlijima, osim narkotika, označavaju i psihoaktivne ljekove, mahom antidepresive, koji se kupuju bez recepta. Tako je ilustracija za ksanaks čokolada, pilula ili emodži autobusa.

Inače u javnosti su se već pojavili nadimci Veljka Belivuka i Marka Miljkovića koje su koristili u šifrovanoj komunikaciji. Tako je Veljin nadimak bio Sopano, po prezimenu glavnog lika iz izuzetno popularne mafijaške serije Sopranos, dok je Miljković sebi dao nadimak Kratos, po popularnom liku iz kompjuterskih igrica, simbolu rata i uništenja.