Region

PORFIRIJE: SPREMNI SMO DA PREDANO RADIMO NA TEMELJNOM UGOVORU! DOĆI ĆEMO DO REŠENJA NA DOBRO SVIH

Autor Jovana Raičević Izvor Fonet

Poglavar Srpske pravoslavne crkve Porfirije izjavio je da je SPC spremna da razmotri sve opcije teksta Temeljnog ugovora sa Crnom Gorom – one koje su do sada bile u opticaju, ali da pravni tim SPC smatra da ima mjesta poboljšanju, saopšteno je iz SPC, prenosi Fonet.

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

„Ako bude svrsishodno, možemo krenuti i od bijelog papira. Sve na dobro naroda“, rekao je Porfirije u intervjuu za časopis Ministarstva spoljnih poslova Rusije „Međunarodni život”, koji je objavljen na stranici interaffairs.ru na Božić.

On je naglasio da, kao i u bilo kom drugom poslu, i u ovom želi da na isti način uvaži i zaštiti interese obje strane, a pogotovo što obje strane zapravo u ogromnoj većini čini jedan isti vjerujući narod, naš narod – „Dakle, kao i svi u našoj Crkvi, po ovom pitanju sam potpuni optimista“.

“U doglednom vremenu, čije trajanje je prije svega određeno smirivanjem političkih razmimoilaženja u Crnoj Gori, doći ćemo do rješenja na dobro svih. Potpuni smo jednomišljenici sa našim arhijerejima u toj republici, mitropolitom Joanikijem, vladikom Metodijem, sveštenstvom, monaštvom. Spremni smo da predano radimo na ostvarenju cilja”, kazao je Porfirije.

Upitan o obilježavanju 80 godina od “početka genocida nad srpskim narodom u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj”, Porfirije je istakao da je u centru svih godišnjica koje Crkva obilježava, uvijek sveta liturgija, prenosi Fonet.

“Tako će, svakako biti i ovog proljeća, kada se navršava godišnjica početka užasnog i nebivalog stradnja, genocida koji je izvršen nad srpskim pravoslavnim narodom, nad našom braćom Ciganima i nad našom braćom Jevrejima na području marionetske nacističke tvorevine kojoj su dali ime ‘Nezavisna Država Hrvatska'”, kazao je Porfirije.

On je najavio da će se liturgija tim povodom služiti u Jasenovcu, koji je najveće stratište, ali i na drugim mjestima, kao i da će se liturgija koju će biti služena tokom redovnog proljećnog zasijedanja Sabora SPC biti u znaku “mučeništva svih stradalih u tom vjerovatno najsurovijem i najsvirepijem, a u isto vrijeme planskom i sistematskom zatiranju jednog etnosa u savremenoj istoriji”.

“Srpska pravoslavna crkva će nastaviti da podstiče i afirmiše istoričare i druge naučnike da rade na utvrđivanju istorijske istine, radi razobličavanja revizionizma koji i ovdje na Balkanu, ali i širom Evrope, ima jednostavan cilj – aboliranje nacističkih i fašističkih zločinaca, a tada ne bi trebalo isključiti mogućnost da se ponovo pokrene ta spirala zla”, poručio je Porfirije.

Poglavar SPC je istakao da ni istorijsko produbljivanje znanja, ni implementacija tog znanja u školama i na fakultetima ne treba i ne smije da služi zlopamćenju, već da bude opomena svima da se takvo zlo, “kakvo su doživjeli Srbi, Jevreji i Cigani u Drugom svjetskom ratu, preduprijedi i da se nikada i nigdje ne ponovi”, zaključuje Fonet.