Region

MATEJEV SLUČAJ ISTRAŽUJE LEGENDA SRPSKE POLICIJE: Imao je ključnu ulogu u istragama ubistava Đinđića i Stambolića

Autor Jovana Raičević Izvor Jutarnji list

Vaso Kobac trenutno sa svojim užim timom razrađuje sve što bi moglo da ukaže na to gdje i kako da se traži nestali Splićanin.

Izvor: MUP RH/Kurir/Printscreen/ATA Images/Mateja Stanisavljevic/Milan Maricic

Vaso Kobac, koji je na čelu Odjeljenja za potrage beogradske policije svako jutro na svom stolu ima sve informacije o tome šta je učinjeno prethodnog dana u potazi za Matejem Perišem i šta će biti urađeno narednog dana. Ovaj iskusni načelnik je učestvovao u istrazi ubistva Ivana Stambolića i Zorana Đinđića i tako postao legenda srpske policije.

Vaso Kobac trenutno sa svojim užim timom razrađuje sve što bi moglo da ukaže na to gdje i kako da se traži nestali Splićanin Matej Periš (27). On je ujedno i osoba koja je primila kolege iz Hrvatske i upoznala ih sa slučajem, odnosno uspostavil saradnju.

Oni koji su imali kontakta sa načelnikom Kobcem opisuju ga kao profesionalca koji dugo radi policijski posao, a prije Odjeljena za potrage radio je u Odjeljenju za krvne i seksualne delikte beogradske policije. I nije to jedini razlog zbog kojeg ga kolege iz tog odjeljenja od početka saznanja o nestanku Mateja Periša uključuju u potragu i provere prikupljenih informacija.

Otac nestalog mladića, Nenad Periš potvrdio je da se sastao s njim. Nažalost, Vaso Kobac za nesrećnog oca nema onu najbitniju vijest - da je Matej pronađen.

U jednom od rijetkih razgovora za medije, koji je objavljen 19. avgusta 2006, Vaso Kobac objasnio je što je specifično za nestanke.

"Sve je individualno, a rokova ili određenog vremena koje bi trebalo da prođe da bi se prijavio nestanak ili da mi počnemo da radimo nema. Naša potraga počinje odmah po prijavljivanju. Počinjemo od razgovoramo s osobama bliskim nestaloj, a onda nastavljamo dalje s operativnim policijskim radom", naglasio je tada potpukovnik policije Kobac.

Kobac i njegovi operativci su se nakon nestanka Mateja Periša intenzivno uključili u potragu. Prvo što su uradili, poskidali su snimke video nadzora.

Vaso Kobac vodio je ozbiljne istrage u karijeri. Između ostalog, istraživao je ubistvo Ivana Stambolića o čemu je svjedočio 9. juna 2005. na Specijalnom sudu. Kobac je u svom svjedočenju naveo da je policiju do lokacije gdje je bilo zakopano tijelo nekadašnjeg predsjednika Predsjedništva Srbije, na Fruškoj gori odveo pripadnik Specijalne antiterorističke jedinice Nenad Šare, svjedok saradnik u postupku za Stambolićevo ubistvo i nekadašnji tjelohranitelj Milorada Ulemeka Legije.

Kobac je u beogradskoj policiji saslušavao pripadnike Jedinice za specijalne operacije nakon ubistva premijera Zorana Đinđića 2003.

"Poligraf je reagovao na iskaz Šarea, koji je posle priznao i da je učestvovao u otmici Stambolića", rekao je Kobac.

Da je riječ o profesionalcu sa zavidnom karijerom i iskustvom, svjedoči i to što je Vaso Kobac bio penzionisan, ali se vratio u policiju na mjesto načelnika Odjeljenja za potrage.

Tagovi