Region

HRKALOVIĆ PUŠTENA NA SLOBODU, ALI JOJ PRIJETI ROBIJA ZBOG OVIH KOMBINACIJA

Autor Gordana Bojanić Izvor Kurir

Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je optužni predlog protiv Dijane Hrkalović zbog dva slučaja trgovine uticajem.

Izvor: Kurir/Marina Lopičić, Zorana Jevtić

Kako je potvrđeno za Kurir iz tog tužilaštva, sudu je predloženo da joj produži pritvor zbog opasnosti od bjekstva, kao i zbog toga što bi boravkom na slobodi mogla da utiče na saučesnike, ali je Viši sud u Beogradu odbio taj zahtjev, pa je bivša državna sekretarka MUP danas puštena iz Centralnog zatvora, da se brani sa slobode.

"Optužnim predlogom obuhvaćeni su i Dejan Milenković, nekadašnji načelnik Službe za specijalne istražne metode Uprave kriminalističke policije, kao i Milorad Šušnjić, bivši načelnik Policijske uprave Novi Sad. Njima se na teret stavlja zloupotreba službenog položaja", potvrđeno je iz tužilaštva.

U pritvoru od oktobra

Bivša državna sekretarka u MUP, podsjetimo, uhapšena je 15. oktobra i od tada do danas je bila u pritvoru Centralnog zatvora.

"Optužnim predlogom protiv Hrkalovićeve, koja je vedrila i oblačila dok je bila na funkciji, njoj je, prosto rečeno, stavljeno na teret da je pomagala Veljku Belivuku u slučaju sklanjanja dokaza posle ubistva Vlastimira MIloševića na šinama u centru Beograda. Sumnja se da je državna sekretarka naložila Dejanu Milenkoviću da ne dostavi blagovremeno tužilaštvu dokaze koji su bili protiv Belivuka i Marka Miljkovića. Taj postupak završen je oslobađajućom presudom", objašnjava izvor i podsjeća da se drugi slučaj za koji je optužena Dijana odnosi na jednog od vodećih kriminalaca u regionu Darka Eleza, koji je nedavno sklopio sporazum sa tužilaštvom u BiH, na osnovu kog je osuđen na 15 godina zatvora.

"Hrkalovićeva i Milorad Šušnjić se sumnjiče da su otvorili operativnu obradu za Darka Eleza i stavili ga na mjere. Na taj način su ga zapravo zaštitili, jer ukoliko bi neko drugi iz MUP to isto pokušao da uradi, oni bi stopiranje postupka pravdali time da je on već u fazi predistrage", objašnjava sagovornik iz istrage princip po kom je Hrkalovićeva pružala zaštitu kriminalcima.

Negirala krivicu

Kako se sumnja, Milenković i Šušnjić, koji su u to vrijeme bili na visokim pozicijama u MUP, izvršavali su njene naloge.

"Oni su saslušani u istrazi, ali za njih pritvor nije ni predlagan", dodaje izvor. Na saslušanju u Tužilaštvu za organizovani kriminal Dijana Hrkalović je negirala izvršenje krivičnog djela trgovine uticajem, za koje joj prijeti kazna od jedne do osam godina zatvora.