Region

ZAKON O EKSPROPRIJACIJI JE POVUČEN: Ovo su sve nove odluke i predlozi sa večerašnje sjednice Vlade Srbije

Autor Milena Mijušković Izvor mondo.rs

Iz skupštinske procedure je povučen Zakon o eksproprijaciji, koji je Skupštini Srbije vratio predsjednik Republike Aleksandar Vučić na ponovno odlučivanje.

Izvor: MONDO/Petar Stojanović

Vlada Srbije će napraviti analizu o tome jesu li izmjene i dopune Zakona o eksproprijaciji neophodne, i samo ukoliko se zaključi da je zakon neophodno promijeniti, učiniće to uz obimnu javnu raspravu u kojoj će učestvovati stručna javnost, strukovna udruženja, predstavnici privrede i civilno društvo, saopšteno je na večerašnjoj sjednici Vlade, održanoj u 20 časova.

Vlada Srbije je takođe predložila Narodnoj skupštini izmjene i dopune Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi, i to u članovima 7, 20, 43 i 44.

Ovi članovi se odnose na ovjeru potpisa, predstavnike ovlašćenog predlagača u organu za sprovođenje referenduma i na rok za ponovno raspisivanje referenduma.

Ukida se taksa za overu potpisa i jasno se omogućava da predstavnici ovlašćenih predlagača budu dio organa za sprovođenje referenduma, stoji u predlogu. Kako se takođe navodi, neće biti moguće da se raspiše referendum o istom pitanju u roku koji je kraći od 4 godine.

S tim u vezi, Narodna skupština Republike Srbije u roku od 4 godine neće moći da donese odluku drugačiju od one koja je potvrđena na referendumu.

Predsjednik Aleksandar Vučić pojasnio je ranije večeras čime se rukovodio pri odluci da Skupštini Srbije vrati usvojene izmjene Zakona o eksprorpijaciji, navodeći da se pozvao na član 113. Ustava Srbije i, još važnije, na član 19, stav I Zakona o predsjedniku Republike.