Region

ŠLJUKU SU ZEMUNCI IZREŠETALI NASRED MOSTA: Vođa preživio više atentata, ali su mu Kalinić i Kum došli glave

Autor Milena Mijušković Izvor Kurir

Sredoje Šljukić Šljuka važio je za žestokog momka devedesetih godina i vođu zvezdarskog klana, bio je vlasnik benzinske pumpe u Malom Mokrom Lugu i suvlasnik poznate diskoteke, a ubijen je 27. septembra 2002.

Izvor: Kurir/youtube/printscreen

Suvlasnik poznate diskoteke ubijen je 27. septembra 2002, kada je na njegov automobil ispaljeno više od 30 metaka iz automatskog oružja.

Dok se Šljukićev "audi" kretao lijevom trakom mosta u pravcu grada s desne strane im se približio sivi "audi 100", a zatim još jedan automobil koji im je prepriječio put. Tada nepoznati napadači su iz sivog "audija" ispalili na Šljukićev automobil više od 30 hitaca iz automatskog oružja, najverovatnije "kalašnjikova". Kasnijom istragom je utvrđeno da su izvršioci bili pripadnici zemunskog klana, Sretko Kalinić i Mile Luković Kum. O efikasnosti ubica iz Zemuna svedoči i izjava tadašnjeg inspektora koji je rekao da je rafal bio toliko precizan da, ukoliko bi se na automobilu zamijenila vozačeva vrata, bio bi kao nov. Šljukić, koji je upravljao vozilom je na mjestu ostao mrtav, dok je njegov brat Zoran, koji je sjedio na mjestu suvozača, podlegao povredama u Urgentnom centru.

 Velibor Ćirović, član obezbjeđenja koji je sjedio pozadi, bacio se pod sedište kada je krenula rafalna paljba i tako ostao nepovrijeđen. Napadači su pobjegli u pravcu grada, a Ćirović je prešao na mjesto vozača i izrešetanim kolima ih prebacio do bolnice.

Šljuka je bio vođa jednog od najmoćnijih klanova u Beogradu - zvezdarskog. Protiv njega je bilo podnijeto nekoliko krivičnih prijava, ali nikada nije bio hapšen. U policijskim krugovima pričalo se da stoji iza mnogih kriminalnih djela. Nigdje nije išao bez obezjbeđenja.

Jedan od njegovih telohranitelja Veljko Radovanović (21) je ubijen, dok je drugi ranjen, 24. septembra 2001. godine oko 15.30 u pucnjavi kod poznatog restorana na uglu Bulevara kralja Aleksandra i Ulice gospodara Vučića. Oni su navodno tada bili sa još petoricom prijatelja u Šljukinom obezbjeđenju kada je Zoran Bošković iz Bijelog Polja, koji je tada imao 41 godinu, na njih ispalio šest hitaca iz automatskog oružja i pobjegao niz Bulevar. Prema saopštenju policije, pucnjavi je prethodila svađa i tuča između Šljukića i Boškovića, koji nije nikada uhapšen i za kojim je bila raspisana potjernica.

Sredoje Šljukić je i prije svega toga preživio atentate.

Nekoliko godina ranije u kafiću kod sportskog centra "Olimp" na Zvezdari na njega pucao Bane Grebenarević, a tada je poginula Tatjana Nikolić, koja se slučajno zatekla u lokalu. Nikada nije ustanovljeno od čijeg metka je ona stradala, jer su u ovom obračunu učestvovali i Šljukini drugovi. Grebenarević je ubijen 1996. godine u sačekuši na Bežanijskoj kosi.

Tagovi