Društvo

PEN centar: "Bratić urušila prosvjetu na svim nivoima"

Autor Milena Mijušković Izvor Standard

Urušavanje prosvjetnoga sistema na svim nivoima – od predškolskoga do visokoškolskoga – prepoznatljivo je obilježje rada aktuelne ministarke prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesne Bratić, ocijenili su iz crnogorskog PEN centra, kako prenosi portal Standard.

Izvor: Vlada Crne Gore/ S. Matić

Navode da su ukazivali javnosti na njene staljinističke metode smjene nekoliko stotina direktora crnogorskih škola izvršene ukazom te imenovanje vršilaca dužnosti direktora u skladu s dokazanom lojalnošću aktuelnoj vlasti, Crkvi Srbije te kleronaciolističkim idejama koje Crnu Goru vide kao etnički, nacionalno, vjerski i jezički homogenu zemlju u kojoj nema mjesta za drugačije, prenosi portal Standard.

Imenovanjem funkcionerke Ure, kao ključne partije aktuelne vlasti, Rajke Glušice za predsjednicu Upravnoga odbora Univerziteta Crne Gore i formalno je ukinuta autonomija te najviše visokoškolske institucije u Crnoj Gori, a izborom Vladimira Božovića za rektora Univerziteta ta je institucija stavljena u službu ruske politike i Srpskoga sveta. Skandalozni stavovi koje je Božović iznio na konferenciji Fonda za stratešku kulturu u Beogradu 2015. godine, đe se predstavio kao jedan od ideologa za sprovođenje ruskoga i srpskoga uticaja u Crnoj Gori te stavio na uslugu potčinjavanju države Crne Gore ruskim i srpskim interesima, u svakoj drugoj zemlji koja je članica NATO saveza i pretendent na članstvo u EU diskreditovali bi ga u svim pokušajima javnoga društvenog angažmana jer su u direktnoj suprotnosti s Ustavom zemlje i njenim proklamovanim spoljnopolitičkim prioritetima- saopštili su iz PEN centra.

 U Crnoj Gori ti su mu, kako dodaju, stavovi bili glavna preporuka da zauzme mjesto rektora jedinoga državnog univerziteta.

S druge strane, s njegovim viđenjem Crne Gore kao provincije Srpskoga i Ruskoga sveta u potpunosti korespondira prljava propaganda što ju je predśednica Upravnog odbora Rajka Glušica vodila protiv crnogorskoga jezika te njena sabotaža u procesu standardizacije toga jezika. No i da nema toga, činjenica da je riječ o osobi koja je falsifikovala izbore u zvanje vanrednoga i redovnoga profesora, birajući se na osnovu nepostojećih knjiga koje je lažno prijavila u dokumentaciji za izbor, diskreditovala bi je u pokušaju da zauzme tako bitnu društvenu poziciju kakva je funkcija predśednice Upravnoga odbora Univerziteta Crne Gore- navodi se u saopštenju.

Upravo takva kadrovska politika po mjeri je, tvrde u PEN centru, ove vlasti koja sprovodi sistemsku siječu svih nepodobnih kadrova u crnogorskoj prosvjeti.

Najnovija žrtva te sječe jeste prof. dr Tatjana Jovović, dekanica Filološkog fakulteta u Nikšiću, koja je smijenjena zato što je umjesto očekivane servilnosti iskazala profesionalizam u radu.

Crnogorski PEN centar oštro osuđuje najnoviji progon „nepodobnih“ ljudi na UCG, "a o svemu tome izvijestićemo relevantne međunarodne adrese. Pozivamo predstavnike crnogorske akademske zajednice na odbranu akademskoga integriteta i dostojanstva i ohrabrujemo ih da pruže otpor daljem ponižavanju univerziteta i kršenju ljudskih prava onih koji na njemu rade ili studiraju" navode u saopštenju.

Tagovi