Društvo

DELTA PLUS SOJ KORONE STIGAO U HRVATSKU! GALIĆ: NOVI OBLIK VIRUSA IZAZVAĆE PORAST BROJA OBOLJELIH!

Autor Gordana Bojanić Izvor RTCG

Novi mutirani oblik koronavirusa, koji je nazvan Delta Plus, vjerovatno će izazvati porast broja novozaraženih.

Izvor: Vlada Crne Gore

Od delta plus soja stručnjaci cijelog svijeta strahuju već neko vrijeme, a indijsko Ministarstvo zdravlja ga je još u junu klasifikovalo kao „varijantu koja izaziva zabrinutost“.

Prvi slučaj delta plus soja virusa korona zabolježen je u susjednoj Hrvatskoj.

"Sada kada je hladnije građani više borave u zatvorenim prostorima pa je veća mogućnost transmisije virusa. Za očekivati je veći broj oboljelih, uz činjenicu da nastupa novi podtip Delta Plus, za očekivanje je i za strahovanje za novi porast oboljelih", kazao je direktor Instituta za javno zdravlje (IJZ) Igor Galić, gostujući u emisij Mreža.me na Televiziji Crne Gore.

On je saopštio da je 54 odsto punoljetnih građana vakcinisano prvom dozom, 51,5 odsto sa dvije doze, a sa tri doze 3,2 odsto.

Galić je naveo da su studije pokazale da imunitet, nakon dvije doze vakcine, opada poslije 4-5 mjeseci i apelovao na građane da se vakcinišu i trećom dozom.

On je rekao da vakcinisane osobe mogu da budu prenosioci viurusa, ali u mnogo manjoj mjeri nego nevakcinisane, a samim tim i proces koji bi nastao kod njih kraće traje, tako da je mogućnost transmisije mnogo manja.

Danas su je saopšteno da ako se situacija ne poboljša, od 1. decembra moguće je uvođenje obaveznih kovid potvrda za komplentnu javnu upravu, ali i za javni prevoz, tržne centre, poslovne prostore, teretane...

Galić je kazao da treniutne mjere nijesu rigorozne kao prošle godine jer sada je dostupna vakcina.

"Građani treba da budu svjesni epidemiološke situacije i borbe koju imamo u zdravstvenom sistemu i da učine ono što je najbolje za njih i njihove porodice, a to je da se vakcinišu", poručio je Galić.