Društvo

KCCG: KLINIKA ZA OČNE BOLESTI UVODI NOVU HIRURŠKU PROCEDURU

Autor Jovana Raičević Izvor MINA

Klinika za očne bolesti Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) uvodi novu hiruršku proceduru iz oblasti prednjeg segmenta oka Corneal cross – linking, koja se primjenjuje kod urođenih i stečenih istanjenja rožnjače, prije svega keratokonusa.

Izvor: MONDO/Gordana Bojanić

Iz KCCG su saopštili da će se za tu hiruršku proceduru edukovati tri doktorice - Maja Đurović, Sabina Hasanagić i Jelena Radović, uz pomoć renomiranog stručnjaka iz te oblasti oka, Bojane Dacić Krnjaja iz Kliničkog centra Srbije.

Direktorica Klinike za očne bolesti Jelena Radojičić kazala je da se keratokonus javlja u periodu oko puberteta i da zahvata oba oka, obično asimetrično.

Ona je rekla da su česte promjene u dioptriji naočara i intolerancija prema nošenju kontaktnih sočiva rani znaci keratokonusa.

Keratokonus, kako je navela, ima četiri stadijuma koji se različito tretiraju.

“Prvi stadijum se obično uspješno rješava korekcijom naočarima i kontaktnim sočivima, ali na prvi znak progresije oboljenja indikovana je primjena Corneal cross – linking procedure, kao preventivne mjere za sprečavanje evolucije bolesti koja bi dovela do potrebe za transplantacijom rožnjače”, objasnila je Radojičić.

Navodi se da je za tu proceduru neophodno da se na vrijeme postavi indikacija za Corneal cross linking i na taj način prevenira potreba za transplantacijom rožnjače.

Radojičić je apelovala na mlađu populaciju, koja nosi naočare ili kontaktna sočiva, da redovno obavljaju kontrolu u Kabinetu za kontaktna sočiva i bolesti rožnjače, u kojem rade navedene doktorke utorkom prije podne.

Kako je saopšteno, pacijenti sa tom patologijom su se do aprila 2019. godine liječili u Klinici za očne bolesti Kliničkog centra Srbije, a od aprila te do jula ove godine u privatnoj zdravstvenoj ustanovi (PZU) Optimal u Podgorici, sa kojom je Fond za zdravstveno osiguranje imao sklopljen ugovor.

“Od jula ove godine ugovor Fonda sa PZU Optimal je raskinut, jer smo dobili svu potrebnu aparaturu i obezbijedili kadar koji će se za kratko vrijeme obučiti naše doktore za izvođenje Corneal cross – linking procedure”, kazala je Radojičić.

Dacić Krnjaja je rekla da je značaj te preventivne procedure u tome što sprečava nastanak uznapredovalih stadijuma bolesti koji dovode do trajnog gubitka vida.

“On se jedino može riješiti transplantacijom uz pomoć donorskog tkiva sa nekim manjim izuzecima auto-rototorne keretoplastike, a u cijelom svijetu postoji problem nedostatka donorskog tkiva”, navela je Dacić Krnjaja.

To, kako je dodala, važi i za zemlje u regionu i čitav svijet.

“Na taj način preventivom mi ne samo da smanjujemo potrebu za transplantacijom, već izbjegavamo sve one komplikacije koje transplantacija tokom života sa sobom nosi”, istakla je Dacić Krnjaja.

Dvadesetdvogodišnja pacijentkinja iz Bijelog Polja, Adelisa Hamidović, kazala je da je prije same operacije bila upoznata sa svom procedurom i da je više nego zadovoljna uslugom u Klinici za očne bolesti KCCG.

Iz KCCG su naveli da je ona prvi pacijent kod koga je u toj zdravstvenoj ustanovi urađena ta vrsta hiruške intervencije.

“Za medicinsko osoblje Klinike za očne bolesti imam samo riječi hvale, osjećala sam se kao kod svoje kuće. Preljubazno osoblje. Prednost ove operacije je što sada mnogo bolje vidim, a uz to sam i stabilizovala vid”, navela je Hamidović.

Ona je rekla da je sad sigurna da tokom života neće oslijepiti, niti imati bilo kakav problem, a za tri mjeseca će operisati i drugo oko.

“Preporučila bih svakoj osobi koja ima ovu vrstu problema ovu intervenciju. Ovo nije ništa opasno, jer operacija ne može štetiti, već samo može donijeti dobro”, navela je Hamidović.

Tagovi