Društvo

MINISTARSTVO ZDRAVLJA: SKRINING KARCINOMA DOJKE BIĆE NASTAVLJEN KRAJEM OKTOBRA

Autor Jovana Raičević

Skrining karcinoma dojke biće nastavljen krajem oktobra, najavili su iz Ministarstva zdravlja, dodajući da će ta procedura biti izmijenjena, kako bi se prevazišli nagomilani problemi.

Izvor: MONDO

Iz Ministarstva su saopštili da će formitari novu Nacionalnu komisiju za kontrolu malignih bolesti, čiji je cilj unapređenje kvaliteta programa za rano otkrivanje karcinoma dojke, grlića materice i debelog crijeva, kao i registra za maligne neoplazme.

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović kazala je da će, u bliskoj budućnosti, njen resor razmatrati formiranje novih radnih tijela, koja će se baviti unapređenjem ostalih ključnih komponenti Nacionalnog programa za kontrolu raka.

Iz Ministarstva su naveli da su, u cilju pokretanja skrining programa koji su zaustavljeni prošle godine, pregovarali sa Kliničkim centrom (KCCG), Institutom za javno zdravlje, Fondom za zdravstveno osiguranje i ostalim zdravstvenim ustanovama.

“Tako će krajem oktobra, koji je inače mjesec borbe protiv raka dojke, biće nastavljen skrining karcinoma dojke koji će, u cilju prevazilaženja nagomilanih problema, biti izmijenjen u nekim procedurama”, kazali su iz Ministarstva.

Oni su kazali da će, umjesto izabranih ljekara, pacijentkinje na mamografiju pozivati i ljekari KCCG koji će im zakazivati taj pregled, kako bi se ubrzao proces i rasteretili ljekari u domovima zdravlja dok traje pandemija.

Oni su naveli da se druga procedura koja je izmijenjena odnosi na očitavanje snimaka sa mamografije.

“Kako je pandemija onemogućila dolazak supervizora iz Slovenije, dogovoreno je da sada radiolozi iz KCCG, koji imaju najviše iskustva u toj oblasti, preuzmu ulogu nezavisnih čitača”, rekli su iz Ministarstva.

Oni su naveli da su radiolozi za dvije sedmice očitali 2,3 hiljada snimaka.

Borovinić Bojović je kazala da, za razliku od pasivnog pristupa u borbi sa pandemijom koji je bio dominantan prošle godine, zdravstveni sistem je ove godine zauzeo proaktivan pristup.

“KCCG nastavlja intezivnim tempom, zajedno sa Ministarstvom i Institutom za javno zdravlje, sa namjerom da hronične nezarazne bolesti konačno dobiju značaj koji im pripada“, navela je Borovinić Bojović.

Ona je istakla da je skrining karcinoma dojke značajan s obzirom na to da, prema podacima iz registra, 46 odsto žena u vrijeme otkrivanja karcinoma dojke već ima udaljene metastaze, što je, kako je istakla, alarmantan podatak.

Borovinić Bojović je pozvala žene od 50 do 69 godina da se odazovu pozivu na skrining, jer, kako je navela, rano otkrivanje karcinoma vodi ka uspješnijem liječenju, produženju životnog vijeka i očuvanju kvaliteta života.