Društvo

JOANIKIJE SE SASTAO SA PORFIRIJEM U VEZI SA USTOLIČENJEM?

Autor Jovana Raičević Izvor Pobjeda

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije Mićović otputovao je u Beograd gdje se juče sastao sa patrijarhom srpskim Porfirijem, saznaje Pobjeda.

Izvor: Mondo/Ana Božović

Više izvora Pobjede bliskih Beogradskoj patrijaršiji saopštilo je da je tema sastanka bila intronizacija (ustoličenje) mitropolita  koja bi po prvobitnim planovima trebalo da bude na Cetinju, kao i bezbjednosni rizici koje donosi taj skup.

Sastanak je organizovan uoči zasijedanja Svetog arhijerskog sinoda koji bi trebalo da potvrdi odluku o dolasku patrijarha u Crnu Goru.

Dio beogradskih medija i portal Dan objavio je u subotu informaciju da će Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve na svom zasijedanju, koje počinje 31. avgusta, potvrditi dolazak srpskog patrijarha Porfirija u Crnu Goru na ustoličenje izabranog mitropolita cmogorsko-primorskog Joanikija, ali se juče SPC nije oglašavala tim povodom.

“Izvjesno je da će patrijarh doći u Podgoricu, ali njegov dolazak na Cetinje zavisiće od procjene bezbjednosnih agencija Srbije i Crne Gore, rekao je neimenovani izvor Pobjede.