Društvo

OPTUŽNI PREDLOG PROTIV LAKIĆEVIĆ ĐURANOVIĆ: Pod svojim imenom djelimično objavila tuđe djelo?

Autor Aleksandra Milić Izvor Vijesti

"Okrivljenoj se stavlja na teret da je pod svojim imenom djelimično objavila tuđe autorsko djelo, na osnovu čega je birana u nastavno-naučno zvanje".

Izvor: MONDO/Danilo Jauković

Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici je Osnovnom sudu u Podgorici, podnijelo optužni predlog protiv suspendovane vanredne profesorice Pravnog fakulteta Bojane Lakićević Đuranović za krivično djelo povreda moralnih prava autora i interpretatora, za koje je propisana kazna zatvora do četiri godine.

"Okrivljenoj se stavlja na teret da je pod svojim imenom djelimično objavila tuđe autorsko djelo, na osnovu čega je birana u nastavno-naučno zvanje, jer je, na naučnom skupu, na Pravnom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu, 25. oktobra 2014. godine, javno izložila kao svoj rad sa naslovom "Jedinstveni institucionalni okvir Evropske Unije" i u procentu od 98%, a bez njegove dozvole, učinila dostupnim javnosti djelove istoimenog diplomskog rada oštećenog D.S., koji ga je, pod njenim mentorstvom, odbranio na Međunarodno-pravnom smjeru Specijalističkih studija na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore, da bi, 25. decembra 2018.godine, i na osnovu tog rada, bila izabrana u zvanje vanrednog profesora Pravnog fakulteta, za oblast Međunarodno-pravnu", navodi se u saopštenju Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici koje potpisuje Vukas Radonjić, državni tužilac i portparol.