Društvo

GLAVNI GRAD PLANIRA AKCIJU POŠUMLJAVANJA GORICE ZA SEPTEMBAR!

Autor Jovana Raičević

Glavni grad planira da 20. septembra, na dan 30. godišnjice od proglašenja Crne Gore ekološkom državom, organizuje akciju pošumljavanja brda Gorica.

Izvor: PG biro

Iz Biroa za odnose sa javnošću Glavnog grada kazali su da će to biti najmasovnija akcija pošumljavanja.

Oni su naveli da će od procjene struke zavisiti da li će pošumljavanje biti organizovano 20. septembra.

"Da bi se ova akcija bila realizovana neophodno je pribaviti saglasnost Agencije za upravljanje zaštićenim područjima Podgorice koja će, na osnovu procjene pričinjene štete, izraditi sanacioni plan sa detaljnim smjernicama o autohtonim vrstama koje treba saditi, broju sadnica, kao i periodu sadnje", navode iz Biroa.

Ukazujući da se veliki broj građana, nevladinih organizacija i privrednih subjekata interesuje za pošumljavanje brda Gorica, iz Biroa su ih zamolili da budu strpljivi.

"Iako je prisutna jaka želja da Gorica što prije ponovo bude zelena oaza našeg grada, ovo moramo uraditi planski i zajedničkim snagama. Svaka pojedinačna akcija, ma koliko bila dobronamjerna, kao neplanska može biti kontraproduktivna", kaže se u saopštenju.

Navodi se da je Glavni grad pokrenuo proceduru izrade sajta na kome će se nalaziti svi neophodni podaci u vezi sa akcijom pošumljavanja i informacije o načinu na koji se ona može podržati.