Društvo

OPOZICIJA OŠTRO OSUDILA IMENOVANJE VIŠNJIĆEVE ZA v.d. DIREKTORA OŠ "JUGOSLAVIJA"

Autor Jovana Raičević Izvor MINA

Predstavnici opozicionih partija oštro su osudili imenovanje učiteljice Rade Višnjić koja će narednih šest mjeseci biti vršilac dužnosti direktora Osnovne škole „Jugoslavija” u Baru.

Izvor: Tanjug/AP Photo/Alvaro Barrientos

Šehović: Imenovanjem Višnjić i Kikovića dotaknuto dno u prosvjeti

"Imenovanjem Rade Višnjić za vršiteljku dužnosti (v.d.) direktorice Osnovne škole (OŠ) "Jugoslavija" i Gorana Kikovića za novog direktora Doma učenika u Beranama, dotaknuto je dno u prosvjeti", smatraju Socijaldemokrate (SD)

Poslanik te partije Damir Šehović rekao je da je Višnjić u kontinuitetu zloupotrebljavala djecu.

“Prvo zadajući im da crtaju trobojke i objavljivanjem slika djece sa trobojkama na mrežama, a nakon toga koristeći direktnu komunikaciju sa djecom za promovisanje i nametanje svojih religijskih uvjerenja, što je zakonom zabranjeno”, kazao je Šehović.

Zbog svega navedenog, kako je rekao, Višnjić je uklonjena iz prosvjete kao sraman primjer zloupotrebe najmlađih.

Šehović je ocijenio da je zbog toga njeno imenovanje klasična i otvorena provokacija svim građanskim snagama, dodajući da je samo pitanje do kad će građani odlučiti da trpe takva poniženja.

“Skandaloznim imenovanjem za v.d. direktorice OŠ "Jugoslavija" Rade Višnjić, koja objavljuje “deseterce” i lije krokodilske suze za Ratkom Mladićem, a inače je zbog otvorene zloupotrebe djece dobila otkaz, dotaknuto je samo dno u prosvjeti”, kazao je Šehović.

Prema njegovim riječima, imenovanje Višnjić za bilo kakvu poziciju u prosvjeti, a posebno za direktoricu škole iz koje je otpuštena zbog grubog kršenja zakona, je prst u oko svakom roditelju koji kani zaštiti dijete od vjerskih, ideoloških ili bilo kojih drugih indoktrinacija.

“Dodatno, ovo je jasan dokaz da ministarka prosvjete (Vesna Bratić) za direktore imenuje svoje ideološke drugove, uprkos činjenici da su u ranijem preriodu kršili zakone i bili prepoznati kao najgori primjeri iz sistema obrazovanja”, naveo je Šehović.

To, kako je kazao, potvrđuje i imenovanje Kikovića za novog direktora Doma učenika u Beranama.

“Otvorenog podržavaoca i protagonistu četničkog pokreta, i nekoga ko je aktivno učestvovao u predlaganju imenovanja ulice u Beranama po osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću”, naveo je Šehović.

On je kazao da vjeruje da će direktori koji su smijenjeni, a među kojima su i najsvjetlije tačke crnogorskog obrazovnog sistema, pokrenuti postupke za provjeru zakonitosti razrješenja.

“Budući da su uklonjeni bezobrazno, revanšistički i praktično bez ikakvih suvislih obrazloženja - upravo onako kako sam od početka upozoravao”, dodao je Šehović.

Vuković: Državu će skupo koštati činjenje Ministarstva

Crnu Goru će skupo koštati činjenje Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta, kazala je poslanica Demokratske partije socijalista (DPS) Aleksandra Vuković, navodeći da je imenovanje vršilaca dužnosti (v.d.) direktora škola nastavak srpskog sveta.

Ona je na konferenciji za novinare poslaničkog kluba te partije rekla da su poslanici vladajuće većine zaposlili supruge na čelne pozicije crnogorske prosvjete i drugih institucija.

“Državu će skupo koštati činjenje Ministarstva, a ministarku (Vesnu Bratić) to ne zanima jer ona ne radi ništa iz svoje nadležnosti osim što se nikada nijedan proces u Crnoj Gori nije radio pod debljim velim tajnosti kao ovaj”, navela je Vuković, prenosi Pobjeda.

Ona je kazala da će DPS svakodnevno izvještavati crnogorsku javnost i evropske partnere o kadriranju Ministarstva.

Komentarišući imenovanje suspendovane učiteljice Rade Višnjić na poziciju v.d. direktora Osnovne škole “Jugoslavija”, Vuković je navela da su mislili da je u pitanju šala.

“Niko nikada nije pokušao poniziti Crnu Goru kao Vesna Bratić, ali i niko nikada neće dobiti odgovor dostojanstvene Crne Gore kao što će ona”, rekla je Vuković.

Na pitanje da li će DPS pokrenuti pitanje povjerenja Vladi, ona je odgovorila “otom potom”.

“Ova Vlada treba još neko vrijeme da pokazuje sve svoje slabosti. Mislim da je Crna Gora sa ovakvom vlašću desna ruka srpskom svetu i mislim da ministar Vulin ne govori slučajno ono što govori”, kazala je Vuković.

Govoreći o rezoluciji u Pivi i Velici, ona je navela da će DPS raditi ono što je najbolje za Crnu Goru i njene građane.

“Budite sigurni da će DPS i u ovom kontekstu imati najbolji odgovor”, poručila je Vuković.

LP Bar: Skandalozno imenovanje Višnjić za direktoricu OŠ, Vlada će dobiti odgovor građana

Imenovanje suspendovane učiteljice Rade Višnjić za v.d. direktorice OŠ ''Jugoslavija'' u Baru skandalozno je i dokazuje da je interes partijsko-klerikalnih krugova nove vlasti ispred interesa đece i učenika te da svoju revanšističku agendu ostvaruju po svaku cijenu, ne obazirući se na bilo kakvo moralno, etičko, profesionalno i zakonsko pravilo, saopšteno je iz OO LP Bar.

“Višnjić je učiteljica koja je ranije suspendovana u istoj ovoj školi zbog niza skandala, nakon kojih nije iskazala ni trunke kajanja već nastavljala jednakom žestinom i drskošću da zloupotrebljava učenike, izruguje se javnosti, školi i zdravom razumu. Ona je u sred političko-crkvene kampanje tokom prijethodne godine učenike fotografisla sa nacionalnim zastavama, trobojkama, i takve slike javno plasirala kao političku propagandu.

Kasnije je učenike ove škole javno pozivala na vjerske obrede SPC i u jeku pandemije korona virusa, uprkos epidemiološkim mjerama ugrožavala živote maloljetnje đece. U međuvremenu Višnjić je na društvenim mrežama revnosno veličala ratne zločine i zločince, negirajući svaku humanost, ljudskost i čast.

Višnjić je neko ko je učenicima djetinjstvo žrtvovao na oltar svojeg patološkog nacionalizma, šovinizma i mržnje, politički instrumentalizijući djecu i pretvarajući prosvjetu u mračnjaštvo. Nezamislivo je da neko sa takvom pozadinom i referencama dobije priliku da upravlja školom i odlučuje za bilo šta u prosvetnoj zajednici i da vaspitava đecu”, piše u saopštenju.

Ovo je, kako navode, prava slika sunovrat koji ova vlast sprema Crnoj Gori.

“Jedino rješenje bilo bi da ministarka prosvjete Vesna Bratić, konačno, podnese ostavku nakon niza skandala. Nedavno trijumfom nepotizam i u podgoričkoj gimnaziji, a posebno ovoga koji je prevršio svaku mjeru drskosti i bahatosti. Premda se mnogo ne uzdamo u njen moralni kod, poručujemo da će vrlo brzo građani dati snažna odgovor na takvo ponašanje ove vlasti i staviti tačku na ovakve sramne pokušaje srozavanja Crne Gore i njene budućnosti”, navodi se u saopštenju.