Društvo

HE Perućica od sjutra u remontu

Izvor MINA

Redovni godišnji remont hidroelektrane (HE) Perućica počeće sjutra, a potpuna obustava rada u elektrani trajaće do 5. septembra.

ilustracija
Izvor: Guliver/GettyImages/iStock/goce

Iz Elektroprivrede (EPCG) je ranije saopšteno da će pored redovnih i uobičajenih remontnih radova na opremi i postrojenjima, kao i dovodnom sistemu HE Perućica, ove godine biti odrađene, između ostalog, i dvije značajnije investicije - zamjena dva blok-transformatora vrijednosti oko 900 hiljada EUR, kao i revitalizacija generatora G3 i G6 u iznosu od milion eura.

Te aktivnosti se odrađuju u sklopu Ugovora o zamjeni pet blok-transformatora i revitalizaciji svih sedam generatora u HE Perućica.

Ukupna vrijednost ovih investicija je blizu šest miliona EUR, a očekuje se da ugovor bude realizovan do 1. oktobra naredne godine“, rekli su iz EPCG.

Prema Planu ovogodišnjeg remonta trodnevno punjenje sistema i cjevovoda počeće 1. septembra, kako bi HE Perućica od 5. septembra bila spremna da se ponovo priključi na elektro-energetski sistem.

Uzimajući u obzir bezbjednost građana, upozoravamo javnost, prije svega stanovnike naselja koja gravitiraju hidroneergetskom sistemu Perućica, na moguće opasnosti i molimo ih da ne izvode bilo kakve aktivnosti u vrijeme pražnjenja i punjenja dovodnih sistema hidroelektrane“, rekli su iz EPCG.