Društvo

Pozivaju parlament da usvoji novi zakon o medijima

Izvor MINA

Medijski savjet za samoregulaciju (MSS), pozvao je danas crnogorski parlament da usvoji novi zakon o medijima kako bi što prije bio u funkciji fond za medijski pluralizam koji bi, kako su ocijenili, u ovom vremenu značio slamku spasa za mnoge crnogorske medije.

Izvor: Guliver/GettyImagesPlus/iStock/Mihajlo Maricic

MSS je čestitao svim novinarima i medijima 3. Maj Dan slobode medija, i apelovao na sve Vlade, uključujući i crnogorsku, da ne dozvole da teška vremena dovedu do gašenja medija, koji su nezamjenjiv dio svakog demokratskog društva.

Medijski savjet, prema riječima Izvršnog sekretara Ranka Vujovića, pozdravio je što je crnogorska vlada već usvojila jedan dio mjera i pomogla jedan broj medija.

"Pozivamo crnogorski parlament da usvoji novi Zakon o medijima kako bi što prije bio u funkciji fond za medijski pluralizam koji bi u ovom vremenu značio slamku spasa za mnoge crnogorske medije", naveo je Vujović.

MSS je pohvalio rad gotovo svih crnogorskih medija u prethodna dva mjeseca i posebno što su, kako je kazao Vujović, u ovim izazovnim vremenima uspjeli da ispoštuju visoke profesionalne standarde novinarstva.

On je ocijenio da kao nikad do sada u bliskoj i daljnjoj prošlosti mediji i novinari, kao i čitava planeta dočekuju Dan slobode medija u okolnostima svjetske pandemije koja je zaključala gotovo sve ljude u svoje domove.

On smatra da je pandemija korona virusa ogromno iskušenje za čitavo čovječanstvo, a posebno za medije i novinare i djelatnost kojom se oni bave.

Vujović je rekao da je svjetska kriza uzdrmala same temelje medija sa više aspekata.

On je kazao da su mediji ugroženi finansijski, navodeći da su se mnogi oglašivači povukli ili drastično smanjili oglašavanje od početka pandemije.

Vujović je rekao da su se tiraži novina, koji su ionako bili mali i prije izbijanja pandemije sada prepolovili.

"Mediji su morali zbog novonastalih okolnosti da smanje broj novinara koji rade u redakcijama i da smanje obim posla. Sve ovo je rezultiralo značajnim padom svih prihoda koji su potrebni za osnovno preživljavanje", naveo je Vujović.

On je kazao da su vanredna stanja koja su uvedena u pojedinim zemljama i restrikcije koje su nametnute zbog suzbijanja pandemije ograničili u mnogim zemljama medijima pristup informacijama i samim tim obavljanje novinarskog posla na profesionalan način.

Tagovi