Društvo

Novogodišnji sajam u Nikšiću

Izvor MINA

Novogodišnji sajam izložbeno – prodajnog karaktera, na kojem će svoje proizvode predstaviti više od 250 proizvođača iz Crne Gore i regiona, počeće u petak u Sportskom centru u Nikšiću.

Izvor: MONDO/Katarina Drašković

Riječ je o privredno-turističkoj manifestaciji, ustanovljenoj prije pet godina, koju organizuje nikšićka Opština, uz podršku Inovaciono – preduzetničkog centra (IPC) Tehnopolis, Ministarstva poljoprivrede i Sportskog centra, a strateški partner ove godine je Nacionalna turistička organizacija (NTO).

Predstavnik Opštine, Svetozar Bajović, rekao je da je sve spremno za taj jedinstveni privredno-turistički hepening, na kojem će na prostoru sportske dvorane od oko 1,5 hiljada metara kvadratnih, posjetioci moći da kupe brojne kvalitetne poljoprivredne proizvode, ali i rukotvorine, ljekovito bilje, suvenire i umjetnine.

Bajović je, podsjećajući na proteklih pet godina, kazao da je njihova zamisao i misija uspjela, jer je ta smotra postala prepoznatljivost Nikšića i dodao da je samo prošle godine Sajam posjetilo oko 15 hiljada građana.

Uspjeli smo da afirmišemo značaj poljoprivredne proizvodnje, a ono što je posebno važno je da smo motivisali sugrađane da se bave proizvodnjom rukotvorina, suvenira i umjetnina i na neki način pokrenu sopstvene biznise”, rekao je Bajović na konferenciji za novinare.

Prema njegovim riječima, učešće na Sajmu će i ove godine biti besplatno, čime Opština daje podršku lokalnim proizvođačima. 

Možda ce vas zanimati



Bajović je podsjetio da će Sajam i ove godine imati humanitarni karakter i da će 20 najugroženijih porodica dobiti pakete hrane, koje će donirati izlagači shodno svojim mogućnostima.

Izvršni direktor IPC Tehnopolis, Ratko Bataković, rekao je da je da je Sajam ispunio dva osnovna cilja - da se pomogne farmerima i jača standard ruralnog stanovništva kroz razvijanje sopstvene proizvodnje, omogućavanje povezivanja sa drugim proizvođačima i snalaženje na tržištima, kao i očuvanje identiteta.

Svi se borimo da zadržimo ljude u ruralnim područjima, a imamo situaciju da svi gradovi liče jedni na druge, imaju šoping molove, brendove, cijene, a ono što čini identitet jeste selo i to baš kroz ove proizvode, običaje i način života”, naveo je Bataković.

Prema njegovim riječima, kroz organizaciju takvih događaja i izgradnju infrastrukture pomaže se ljudima da ostanu da žive na selu i koriste svoje resurse, kao i podižu svoj standard, ali i lokalnu i nacionalnu ekonomiju.

Direktor Turističke organizacije Nikšića, Boris Muratović, ocijenio je da je ta privredno-turistička smotra kruna manifestacija koje se organizuju u gradu.

Sajam je specifična manifestacija kojom se promovišu mali proizvođači poljoprivrednih proizvoda, proizvođači rukotvorina, umjetnina i suvenira. Smotra raste iz godine u godinu što pokazuju brojke da je prve godine učestvovalo 80 izlagača”, rekao je Muratović i dodao da se Turistička organizacija Nikšića od ove godine uključuje u organizaciju Sajma.

On je naveo da značaj te manifestacije potvrđuje činjenica da će ove godine sa Novogodišnjeg sajma lokalnih proizvoda, šestog po redu, krenuti promocija nacionalne kampanje Dobro, bolje, najbolje.

Nacionalna turistička organizacija pozvala je ove godine respektabilne ugostitelje iz Crne Gore kako bi mali poljoprivredn proizvođači imali lakši plasman na tržištu prepoznatljivih proizvoda”, rekao je Muratović.

Tokom Sajma, koji traje do nedjelje, ove godine će biti upriličen bogat zabavni program, a za najmlađe će biti organizovana zabava sa Djeda Mrazom, mađioničarima i animatorima.

Tagovi