Društvo

Zbog štrajka radnika u Pljevljima neće biti sahranjivanja i grijanja!

Autor mondo.me

Teški dani su pred Pljevljacima – najavljena je potpuna obustava rada javnog preduzeća Grijanje a u štrajk će stupiti i radnici Komunalnog zaduženi za sahranjivanje.

Izvor: MONDO/Katarina Drašković

Svi zaposleni u Agenciji za stambeno-poslovni fond zatražili su otpremnine, zaposleni u Komunalnim uslugama zaduženi za sahranjivanje na gradskom groblju od ponedjeljka su najavili prekid rada, a juče su i radnici lokalnog preduzeća Grijanje najavili štrajk, piše Dan.

List navodi da je lokalni parlament sa većinom koju čine odbornici DPS-a, SD i Bošnjačke stranke, donio je zaključke kojima se zadužuju službe da u narednih mjesec dana podnesu izvještaj o situaciji u lokalnim preduzećima, dok bi predsjednik opštine Igor Golubović potom u roku od mjesec dana predložio adekvatne mjere.


U saopštenju zaposlenih u preduzeću Grijanje navodi se da će početkom naredne sedmice upravi firme predati potrebnu dokumentaciju, tj. odluku o stupanju u štrajk i izjavu o učesnicima.

Od menadžmenta firme i Opštine zahtijevamo da u roku od deset dana donesu odluku o potrebnom minimumu rada na osnovu Zakona o štrajku, kako bismo na zakonom predviđen način stupili u štrajk. U suprotnom ćemo štrajk radikalizovati potpunim gašenjem kotlova”, poručili su zaposleni u preduzeću Grijanje.

“Nadamo se da će u tom trenutku menadžment firme iznaći model da nas kazni i udalji sa posla i da će zapošljavanjem novih radnika obezbijediti kontinuiranu isporuku toplotne energije poigravajući se sa životima tih istih radnika i stanara zgrade u kojoj se nalaze kotlovi”, dodaje se u saopštenju, prenosi Dan.

Radnici Grijanja su saopštili i da su uputili dopis menadžmentu firme i gradonačelniku sa predlogom da se od obećane finansijske pomoći preduzeću od 60 hiljada eura isplate četiri zaostale plate.

I radnici preduzeća Komunalne usluge zaduženi za sahranjivanje preminulih zaprijetili su štrajkom tražeći da im se od 11 plata isplate najmanje tri. Oni su najavili prekid rada u ponedeljak, a potpise podrške dobili su i od kolega iz drugih radnih jedinica preduzeća, navodi podgorički dnevnik.

Dan podsjeća da su dugovanja preduzeća Grijanje oko 560.000 eura, Komunalnih usluga milion i 800.000, a Agencije za stanbeno – poslovni fond oko 950.000 eura.

Zaposlenima se duguje 10, 11 i 8 plata!

Iz nevladinog sektora, piše Dan, stigla su upozorenja da situacija nije mnogo zavidna ni u gradskim preduzećima Vodovod i Čistoća. U ovom preduzećima se plate isplaćuju redovno, ali sva druga dugovanja se uvećavaju.

Tagovi