Društvo

Glavni grad: Ažurirani podaci javnog gradskog prevoza na Google Maps

Autor Teodora Orlandić Izvor CdM

Glavni grad je u prethodnom periodu učinio niz značajnih iskoraka na polju digitalizacije usluga, a što u velikoj mjeri olakšava obavljanje administrativnih procedura, ali i korišćenje usluga i servisa koje omogućava.

Izvor: Glavni grad Podgorica

Poseban fokus stavljen je na javni prevoz i kontinuirano unapređenje ove vrste usluge, a svi podaci u vezi sa 25 linija, preko 670 stajališta i 2100 polazaka ažurirani su i dostupni korisnicima Google maps aplikacije koja u velikoj mjeri olakšava korišćenje javnog prevoza, piše Cdm.

“Podaci na Google maps su dostupni od ranije, ali zbog raznih varijacija u polascima na određenim linijama, gdje svaki polazak ne ide istom putanjom, različiti redovi vožnje po danima i jedan značajan broj podataka koji je trebalo obraditi potrebno je ažuriranje podataka i taj posao bio je veoma složen i obiman. U toku je i izrada novog sistema za upravljanje gradskim prevozom koji je planiran i sa nekim novim funkcionalnostima poput podataka u realnom vremenu o poziciji autobusa na Google mapama, mogućnost online kupovine i dopune karata i niz drugih mogućnosti. Ovo je još jedan važan korak na putu digitalizacije usluga, a naročito u kontekstu funkcionalnosti i afirmacije gradskog prevoza u Podgorici”, naveli su iz gradske uprave.

Glavni grad i u narednom periodu, poručuju, ostaje posvećen popularizaciji javnog prevoza, u odnosu na automobile i sveukupnom rješavanju pitanja saobraćajnih gužvi u gradu.