Društvo

U Institutu za onkologiju pušten u rad skener vrijedan 420 hiljada eura

Autor Vasilisa Grgurević

Ministarstvo zdravlja Crne Gore i Menadžment KCCG, kako su dodali, prepoznaju delikatnost trenutka kog karakteriše značajno povećanje pacijenata oboljelih od maligniteta u Crnoj Gori.

Izvor: MONDO/Draga Ivanović

U Institutu za onkologiju Kliničkog centra Crne Gore pušten je u rad savremeni multislajsni skener (MCT) 4D za potrebe zračne terapije, a koji je vrijedan preko 420 hiljada eura. Ključna novina koju donosi ovaj aparat je to što omogućava, u ovom trenutku, maksimalno precizno planiranje i mapiranje površina zahvaćenih tumorom koje treba zračiti u respiratorno pokretljivim organima, uz povećanu zaštitu okolnih zdravih organa, saopšteno je na sastanku direktora KCCG, dr Aleksandra Radovića i medicinskog direktora, dr Đorđija Krnjevića sa državnom sekretarkom Ministarstva zdravlja, dr Milenom Cojić i predstavnicom Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Podgorici, Marinom Milić.

“Uz novi multislajsni skener i postojeće aparate, onkološkim pacijentima omogućavamo nastavak liječenja savremenim tehnikama zračenja koje se trenutno sprovode u svijetu. Dodatno, u prvoj polovini 2025. godine očekujemo instalaciju i novog linearnog akceleratora koji je vrijedan blizu četiri miliona eura. Na taj način, Institut za onkologiju KCCG će zaokružiti uslugu liječenja svim onim što danas nudi savremena radijaciona terapija u svijetu, kako primarnih, tako i metastatskih tumora sa dugotrajnom kontrolom bolesti”, kazali su iz Kliničkog centra Crne Gore.

Inače, kako su dodali, na Institutu za onkologiju KCCG ne postoje liste čekanja za sprovođenje radioterapije, a vrijeme od indikovanja primjene do sprovođenja zračenja je jedno od najkraćih u Evropi i iznosi od 10 do 14 dana, a u slučaju hitnih indikacija i kraće.

“S obzirom na ovo, slobodno možemo reći da se onkološki pacijenti u Crnoj Gori liječe radijacionom terapijom na izuzetno visokom nivou, koji je sličan onom u velikim zapadnoevropskim onkološkim centrima”, naglasili su iz KCCG.

“Što predstavlja globalni trend, i čini napore da i u budućnosti nastavi izuzetnu saradnju sa ambasadom Sjedinjenih Američkih Država, koja podstiče saradnju i interesovanje američkih kompanija za učešće u nabavci savremene opreme za dijagnostikovanje i liječenje onkoloških bolesnika, kao i neophodnu edukaciju medicinskog kadra iz oblasti onkologije. Zahvalni smo na tome što SAD pruža kontinuiranu podršku unaprjeđenju i razvoju našeg zdravstvenog sistema”, poručili su iz KCCG.

Kako su zaključili, nastavak osavremenjivanja medicinske opreme za liječenje onkoloških bolesnika i edukacija medicinskog kadra omogućiće nam da ostanemo lideri u ovoj oblasti, ne samo regionalno nego i šire.