Društvo

RTCG OPET BIRA ZAŠTITNIKA PRAVA ČITALACA

Autor Anđela Vukčević Izvor RTCG

Ombudsman RTCG-a se bira na tri godine, dok je konkursom iz avgusta bio predviđen mandat od pet godina.

Izvor: MONDO/Mia Stanković

Radio televizija Crne Gore (RTCG) raspisala je konkurs za ombudsmana te medijske kuće i to četvrti put od maja ove godine.

Konkurs je objavljen 11. septembra i trajaće 15 dana, a Savjet RTCG-a će odluku o izboru kandidata donijeti u roku od 30 dana. Uslovi za ombudsmana, kako se navodi u konkursu, su državljanstvo Crne Gore, prebivalište u Crnoj Gori, najmanje VII1 nivo kvalifikacije obrazovanja. Sada je, za razliku od prethodnih konkursa, dovoljno pet umjesto deset godina radnog iskustva u novinarstvu i nauci u medijima.

Ombudsman RTCG-a se bira na tri godine, dok je konkursom iz avgusta bio predviđen mandat od pet godina.

Treći konkurs za ombudsmana RTCG-a poništen je početkom ovog mjeseca jer prema obrazloženju Savjeta RTCG-a dostavljenom medijima niko od kandidata nije dobio potrebnu većinu.

“Kako nijedan od kandidata nije dobio potrebnu većinu glasova članova Savjeta za imenovanje, to će se javni konkurs ponoviti, u skladu sa članom 35 Statuta RTCG”, navodi Savjet RTCG.

Nakon poništenog i trećeg konkursa za izbor ombudsmana RTCG, saopštenjem se obratilo troje kandidata za tu funkciju - doskorašnja ombudsmanka Danijela Popović i novinari Žarko Božović i Vesna Pejović.

Pismom su se obratili i Kancelariji Evropske komisije u Crnoj Gori, izvjestiocu za Crnu Goru Toninu Piculi, Programskoj kancelariji Savjeta Evrope u Podgorici, Misiji OEBS-a u Crnoj Gori, direktoru medijskog programa misije OEBS-a u Crnoj Gori, Evanu Eberleu i EBU - Radki Betchevoj, te ih upoznali s aktuelnom situacijom u Javnom servisu, ocijenivši da RTCG nema ombudsmana više od tri mjeseca i to voljom Savjeta.

U tom pismu naveli su da “sramni Savjet nema hrabrosti da saopšti da Pejović nije po njihovom ukusu, pa je navodno glasanje, ukoliko ga je uopšte bilo, obavljeno bez prisustva novinara kojima je saopšteno da sjednica Savjeta ostaje otvorena.

“Zna se i razlog zašto ne žele Pejovićevu jer bi njenim angažovanjem ubrzo bila razobličena lažna idilična slika o navodnom najgledanijem mediju s izbalansiranim izvještavanjem, koja se konstantno plasira iz te kuće. Ostala je i enigma da li je iko od članova Savjeta imao trunčicu razuma da se ne pridruži većini?”, saopštili su kandidati.

Popović i Božović prethodno su povukli kandidature za ombudsmana Radio-televizije Crne Gore (RTCG) u korist koleginice Vesne Pejović i o tome obavijestili Savjet Javnog servisa.

U dopisu Savjetu, dosadašnja ombudsmanka RTCG Popović i Božović navode da je Vesna Pejović dugogodišnja novinarka-urednica u toj medijskoj kući, autorka brojnih emisija, serijala i jedna od autorki i potpisnica Kodeksa novinara Crne Gore.

Na drugom po redu konkursu za Ombudsmana RTCG Savjet je izabrao Todora Brajkovića, koji je ubrzo podnio ostavku.To je učinio nakon što je dio kandidata najavio podnošenje krivičnih prijava protiv predsjednika Savjeta Veselina Drljevića i četiri člana Savjeta koji su glasali za Brajkovića koji ne ispunjava uslove za tu funkciju.