Društvo

Policija privela Vuka Ikovića, sprečavao nepropisno zakopavanje eutanaziranih krava

Autor Teodora Orlandić

Inspektorka je pokušala da spriječi fotografisanje zakopavanja krava i kazala da će "popiti prijavu".

Izvor: Pokret za Danilovgrad

Iković je tražio da mu pokažu dozvolu za radove, na šta je inspektorka kazala da je nemaju i da idemo da je tražimo predsjedniku Opštine, saopštili su iz Preokreta.
"Uprava Opštine pokušala tajno da zakopa usmrćene krave na Studenom iako je Iković tražio u više navrata da se ozvaniči mjesto za zakopavanje usmrćenih životinja i da se informišu građani šta se tačno dešava na terenu", saopšteno je iz Preokreta.

Juče popodne je, dodaju, odbornik Preokreta Vuk Iković sa građanima i mještanima koji koriste lokalne katune na Studenom pokušao zaustaviti, kako navode iz Preokreta, tajno i nepropisno zakopavanje usmrćenih krava.

"Krave su ipak zakopane juče kasno u noć nakon što ga je policija privela zajedno sa njegovim komšijom Željkom Kovačevićem.

Možda ce vas zanimati

Lokacija Razmedo na kojoj je započeto zakopavanje leševa je katun koji stočari redovno koriste za ispašu stoke. Radi se sjevernom dijelu opštine Danilovgrad, mjesto Studeno. Samo mjesto zakopavanja je pored puta koji spaja Studeno sa katunom Ponikvca", navode iz Preokreta.

Činjenice da je, kako kažu, ukop blizu puta, da je na pašnjaku koji stoka i dalje koristi i da nije prisutna zaštitna ograda su više nego dovoljne da je ukop krava rađen nepropisno.

"Kada su mještani čuli šta se dešava na terenu odmah su obavijestili policiju i zatražili da dođe na lice mjesta da bi spriječila Opštinu u namjeri, međutim policija je privela one koji su sprječavali ukop krava. Krave su prevezene kamionom komunalnog preduzeća i kamionom firme koja izvodi radove na putu preko Martinića. Na licu mjesta su zatekli radnike doo "Komunalno" Danilovgrad, Direktora Službe zaštite i spašavanja i veterinarsku inspektoku", navode iz Preokreta.

Inspektorka je, ističu, pokušala da spriječi fotografisanje zakopavanja krava i kazala da će "popiti prijavu".

"Iković je tražio da mu pokažu dozvolu za radove, na šta je inspektorka kazala da je nemaju i da idemo da je tražimo predsjedniku Opštine. Nakon što su fizički zaustavili bager kojim su zatrpavane krava sačekali su policiju, ali nakon dva sata razgovora sa njom privedeni su u odjeljenje bezbjednosti Danilovgrad gdje su dali izjave na zahtjev državne tuziteljke", navode iz Preokreta.

Ovim putem još jednom, kako kažu, traže od rukovodstva Opštine da ukopaju pod hitno propisno usmrćene krave i da prije toga o svim detaljima obavijeste javnost u suprotnom građani će preuzeti radikalnije mjere.

"Što više Opština sakriva istinu od građana to su nezadovoljstvo i revolt građana još veći. Ne kritikujemo rukovodstvo već tražimo da urade ono za šta su plaćeni", poručuju iz Preokreta.