Društvo

SKOČIĐEVOJKU NEZAKONITO STAVILI POD ZAŠTITU?

Izvor Vijesti

Advokatski tim predlaže zato Ministarstvu kulture i medija da usvoji žalbu kiparske kompanije te poništi rješenje Uprave za zaštitu kulturnih dobara.

Izvor: MONDO/Anđela Vukčević

Firma K.D.P. promotion and investments limited podnijela je žalbu Ministarstvu kulture i medija protiv rješenja Uprave za zaštitu kulturnih dobara kojim je uspostavljena zaštita lokaliteta nekadašnje vojne baze na Skočiđevojci nadomak Reževića, čime je toj kiparskoj kompaniji onemogućeno da u narednih godinu dana realizuju veliki investicioni poduhvat - gradnju turističkog naselja sa pet zvjezdica, pišu Vijesti.

“Rješenje je nezakonito, donijeto uz povrede pravila postupka, na osnovu pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja i uz pogrešnu primjenu prava na ime, rješenje, shodno odredbi člana 2 Zakona o upravnom postupku, u obrazloženju mora da sadrži propise na osnovu kojih je donijeto, odnosno propise koji upućuju da je isto moglo biti donijeto bez izjašnjenja o rezultatima ispitnog postupka, odnosno bez učešća podnosioca žalbe kao stranke u postupku. Imajući u vidu da se u obrazloženju pobijanog rješenja prvostepeni organ nije pozvao na propis koji propisuje da se u konkretnom slučaju rješenje može donijeti bez izjašnjenja stranke o rezultatima ispitnog postupka, odnosno bez učešća stranke u postupku, zaključujemo da je pobijano rješenje donijeto uz povrede pravila postupka, što ga čini nezakonitim”, navodi se u žalbi u koju su “ Vijesti” imale uvid, a koju je podnijela advokatska kancelarija “Prelević” iz Podgorice.

Kako ističu, pogrešno je primijenjeno i materijalno pravo.

“Uprava za zaštitu kulturnih dobara je donijela rješenje shodno članu 20 Zakona o zaštiti kulturnih dobara, istovremeno se pozivajući na nalaz istog organa od 17. jula ove godine, u kojem je navedeno da se nisu stekli uslovi za uspostavljanje prethodne zaštite shodno tom članu. Stoga, pokušaj obrazloženja ovakve odluke činjenicom da je K.D.P. promotion and investments limited dobio saglasnost Glavnog državnog arhitekte na Idejno rješenje objekta ne povećava stepen opravdanosti donošenja pobijanog rješenja. Naime, navedena saglasnost Glavnog državnog arhitekte predstavlja samo jednu od faza koje prethode početku izgradnje objekta (posljednja faza je podnošenje prijave građenja). Iz navedenog proizlazi da ne postoji rizik od oštećenja, uništenja ili nestanka nepokretnog dobra, pa zaključujemo da je pobijano rješenje donijeto uz pogrešnu primjenu materijalnog prava”, ističe se u žalbi.

Navode da je pogrešna ili nepotpuna katastarska identifikacija lokaliteta, te da rješenje sadrži nepostojeće katastarske oznake, odnosno da se lokacija ne može identifikovati kao “kat.parc.br. 1668/1-13, KO Reževići 1”, niti se iz takvog opisa može utvrditi gdje se nalazi, prenose Vijesti.

“Imajući u vidu navedeno, pobijano rješenje ni u kom slučaju ne bi moglo da bude osnov za bilo koju vrstu upisa/promjene podataka u evidenciju katastra nepokretnosti, pa bi svaki upis podataka na osnovu pobijanog rješenja bio nezakonit”, naglašava se u žalbi.

Advokatski tim predlaže zato Ministarstvu kulture i medija da usvoji žalbu kiparske kompanije te poništi rješenje Uprave za zaštitu kulturnih dobara.

Uprava za zaštitu kulturnih dobara, postupajući po zahtjevu Službe glavnog gradskog arhitekte Opštine Budva Jelene Lazić, donijela je rješenje o uspostavljanju prethodne zaštite lokaliteta nekadašnjeg vojnog kompleksa “Skočiđevojka” u trajanju od godinu dana.

“Na osnovu dokumentacije Uprave za zaštitu kulturnih dobara i terenskog uvida u lokaciju, utvrđeno je da dobro posjeduje kriterijume autentičnosti i integriteta, stepena očuvanosti, a posjeduje i istorijski, arhitektonski, pejzažni, ambijentalni, tehnički, dokumentarni i drugi društveni značaj i osobenosti”, navodi se u rješenju Uprave i dodaje da u toku trajanja prethodne zaštite, od godinu dana potrebno je da se sprovede terensko i arhivsko istraživanje, prikupljanje relevantnih podataka u vezi Baterije obalske artiljerije i Kasarne “Skočiđevojka”.

Kiparska kompanija tada se odmah oglasila optužujući ministarku kulture i medija Tamaru Vujović da je po njenoj direktivi u dogovoru sa partijskim kolegom iz Demokratske Crne Gore Krstom Radovićem Uprava za zaštitu kulturnih dobara donijela nezakonito rješenje.

Kompanija je početkom jula od Glavnog državnog arhitekte dobila saglasnost na izmijenjeno i dopunjeno idejno rješenje budućeg turističkog kompleksa sa pet zvjezdica.

To rješenje, dostavljeno “Vijestima” od kompanije, predviđa da na urbanističkoj parceli br.1 ukupne površine 49.915 kvadrata bude izgradnja luksuznog turističkog kompleksa kojeg čine objekat hotela i šest depadansa - vila, koji posluju po mješovitom modelu poslovanja, shodno zakonu o Zakonu o turizmu i ugostiteljstvu.

“U korigovanom idejnom rješenju spratnost objekta hotela je smanjena za dvije najvisočije etaže tj. za 1.645 kvadratnih metara bruto površine. Predviđena spratnost hotela iznosi od podrume, suteren, prizemlje i tri sprata do Po+Su+P+10 spratova. Duž same litice projektovano je šest depadansa - vila, spratnosti prizemlje i jedan sprat. Ukupna ostvarena bruto površina projektovanih svih objekata iznosi 61.132,22 kvadrata, dok prema UTU maksimalno dozvoljena bruto površina iznosi 75.543 kvadrata. Ukupan broj smještajnih jedinica u planiranim objektima (hotel+depadasni-vile) iznosi 349 jedinice i 724 ležaja, dok prema UTU maksimalno dozvoljen kapacitet iznosi 1.532 ležaja. U jednom krilu hotela projektovan je segment sa hotelskim sobama od ukupno 140 smještajnih jedinica, dok su u drugom krilu hotela projektovane 203 smještajne jedinice tipa apartmana, čime je ostvaren ukupan broj ležaja od 246 u hotelskim sobama i 452 ležaja u hotelskim apartmanima, dok je u depadansima - vilama ostvareno ukupno 26 ležaja”, navodi se u projektu.

Kako se ističe, posebna pažnja pri projektovanju kompleksa na UP1 je posvećena odnosu prema susjednim parcelama, te mogućem uticaju novoprojektovanih objekata na postojeće, ali i buduće objekte u njegovom okruženju.