Društvo

Nikšić: Blokada magistrale ukoliko zaražene krave ne budu propisno zatrpane

Autor Milica Mrvaljević Izvor Vijesti

Eutanazirane krave oboljele od kju groznice su iz Župe nikšićke 5. i 6. septembra premještene i zatrpane na drugu lokaciju i, kako su saopštili iz Opštine Nikšić, posao je odrađen u skladu sa Zakonom o veterinarstvu.

Izvor: MONDO

Nova lokacija se nalazi u mjestu Ljeskova dola koje pripada mjesnoj zajednici (MZ) Bogetići, a riječ je o zemljištu koje je u vlasništvu privatnog lica koje je dalo saglasnost da se na njegovom zemljištu može izvršiti zakopavanje eutanaziranih životinja, kako pišu Vijesti.

Savjet MZ Bogetići je po saznanju da su eutanazirane zaražene krave zakopane u Ljeskovim dolima održao sastanak i pozvali ministra poljoprivrede, šumarstva i poljoprivrede Vladimira Jokovića i direktora Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove Vladimira Đakovića, da hitno obiđu pomenutu lokaciju i uvjere se da posao nije odrađen na propisan način.

Oni traže da eutanazirane krave premjeste ili na drugu lokaciju ili propisno zatrpaju, u suprotnom najavljuju blokadu magistralnog puta Nikšić – Podgorica, u Bogetićima.

„Ako ne dođu i ne udovolje našim zahtjevima, mještani ove mjesne biće prinuđeni da izađu na Bogetiće i da tako traže svoja prava. Veliko je ogorčenje mještana, zato bih volio nadležne da dođu kod nas, da vide kako je to urađeno i vidimo kako ćemo problem riječiti, da se ne bi blokirao magistralni put Nikšić – Podgorica. Nadamo se da će se nadležni odmah odazvati kako se ne bi stvorio još veći problem“, poručio je predsjednik Savjeta MZ Bogetići, Mijajlo Škuletić.

Novinarske ekipe su obišle lokaciju gdje su krave zatrpane i do koje se dolazi veoma lošim makadamskim putem. Na jednom dijelu se mogu vidjeti djelovi tijela leševa životinja, dok su neprijatni mirisi nesnosni.

„Evo vidite kako je ovo urađeno“, negodovali su članovi Savjeta.

„Zadesila nas je nevolja. jer je na teritoriji naše mjesne zajednice lokalna uprava istovarila 45 uginulih krava i zakopali na mjestu gdje se, u nepostrednoj blizini nalaze dvije vikendice, Vučinića i Mrvoševića, na oko 50 metara vazdušne linije, a blizu su i tri domaćinstva Banjevića, na oko 500 metara vazdušne linije, koji se bave poljoprivredom i stočarstvom“, kazao je Škuletić dok je pokazivao pomenute vikendice i kuće.

Kako je istakao, niko MZ nije konsultovao, a iako je riječ o privatnom imanju niko nema pravo da ugrožava zdravlje drugih, niti da uništava životnu sredinu.

„Tražimo odgovor iz lokalne uprave ko je donio odluku da se na teritotriji naše mjesne zajednice istovari 45 uginulih krava. Sve je to urađeno pod okriljem noći, bez znanja mještana i Savjeta naše MZ. Od relevantnih tražimo odgovor zašto služi Savjet MZ, ako ga niko iz lokalne uprave ništa ne pita i ne konsultuje“, kazao je Škuletić.

Član Savjeta MZ, Saša Ognjanović, postavio je pitanje šta će biti sa još 35 krava koje „spremaju za eutanaziju“, a to, kako tvrdi, nije konačan broj.

„Da se vidi i razmotri pitanje da li fizičko lice zakonski može prodati ili dati na korišćenje zemljište pravnom licu, a da time nanosi štetu okolnom stanovništvu. Evo imamo grit u Straševini i Kličevu, krave koje su prvo bile u Župi, a sad u Bogetićima – izgleda da se igramo šaha po teritoriji opštine“, kazao je Ognjanović.

Momčilo Lalatović kaže da je dovoženjem uginulih krava na njegovom nekadašnjem katunu, gdje i ima svoj posjed, teren sada zagađen

„Niko nije nikoga iz Mjesne zajednice konstantovao već je praktično krijući, preko noći to urađeno. Za mene je to krivično djelo“, rekao je Lalatović, koji je član Savjeta MZ.

Novo Gardašević koji živi u Nikšiću, bavi se sječom šume i kaže da svakodnevno po dva puta prolazi pored lokacije gdje su zakopana uginula grla.

„Smatram da ako se budu osjećali neprijatni mirisi od uginule stoke tim se putem teško više može proći. Moraću napustiti posao koji radim. Smatram da je nemoguće da zakopana grla ostanu na toj lokaciji. Razgovarao sam sa inspektorkom Slavicom Sudžum koja mi je kazala da je sve profesionalno odrađeno. Čuo sam od mještana da su uginule krave samo iskipane i zatrpane i da će voda sa tog mjesta da odnosi materijal, što će biti veliki problem“, rekao je Gardašević.

Iz Opštine su ranije saopštili dodaju da je veterinarska inspektorka Slavica Sudžum potvrdila da pomenuta parcela, u Ljeskovim dolima, ispunjava uslove za bezbjedno odlaganje životinjskog otpada, te da je postupak uklanjanja uginulih životinja odrađen u skladu sa Zakonom o veterinarstvu i uz kontrolu veterinarske inspekcije.

O slučaju zaraženih eutanaziranih krava, koje su bile zatrpane na lokalitetu Bunić u Župi, javnost je obavijestila NVO „Zagrad Montenegro“, da bi NVO „Župa u srcu“ podnijela krivičnu prijavu protiv nadležnih zbog, kako su naglasili, ekološkog incidenta u Župi. Oglasile su se i političke partije, Demokratska partija socijalista (DPS), Socijaldemokrate (SD) i Građanski pokret URA, tražeći od nadležnih da ispitaju kompletan slučaj, dok je DPS saopštio da je odgovornost za opasnost od širenja zaraze, zbog odlaganja eutanaziranih grla stoke, na predsjedniku opštine Marku Kovačeviću, nadležnom sekretaru i direktoru Komunalnog.

Iz Opštine su tada kazali da je zbog hitnosti u postupanju i zahtjeva za asistenciju Uprave za bezbjednost hrane i fitosanitarne poslove, došlo do previda jer lokacija u Bunićima je „pod sporom, te formalno nije u državnom vlasništvu“.