Društvo

ODLUKA INJAC NIJE STAVLJENA VAN SNAGE, GRADSKI PREVOZ I DALJE BESPLATAN

Autor Vasilisa Grgurević Izvor Vijesti

Gradski prevoz u Podgorici i dalje je besplatan, a tako će i ostati do okončanja postupka koji je pokrenula Agencija za sprečavanje korupcije, kako bi utvrdila da li je odluka o tome u skladu sa Zakonom o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja.

Izvor: Autobus/Gradski prevoz

To proizilazi iz odgovora Glavnog grada na pitanja “Vijesti”.

Oni tvrde da su mišljenje Agencije o besplatnom gradskom prevozu tražili za cijeli septembar, kako pišu Vijesti.

“A povodom Evropske nedjelje mobilnosti, koja se obilježava od 16. do 22. septembra, te promocije benefita upotrebe javnog prevoza u odnosu na automobile, kao što je to bio slučaj istog mjeseca i prošle godine”, rekli su.

Kazali su da je Agencija krajem prošlog mjeseca dostavila pozitivno mišljenje, nakon čega su obaviješteni da će mišljenje ipak biti revidirano.

U dokumentu koji potpisuje vršilac dužnosti (v.d.) direktora ASK-a Dušan Drakić navodi se da ne postoje ograničenja za realizaciju besplatnog prevoza tokom Evropske nedjelje mobilnosti.

“U vezi sa Vašim zahtjevom od 26. 8. 2024, koji se odnosi na obezbjeđenje besplatnog prevoza u prigradskom i gradskom linijskom saobraćaju na teritoriji glavnog grada za sva lica koja koriste prevoz gradskog preduzeće ‘Putevi’, a povodom Evropske nedjelje mobilnosti, u periodu od 16. do 22. septembra, obavještavamo Vas da, u skladu sa Zakonom o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja ne postoji ograničenja za realizaciju navedenog”, piše u dokumentu koji su iz Glavnog grada dostavili “Vijestima”, uz odgovore na pitanja.

Naglašavaju i da ta odluka nije nova, već da je u pitanju nastavak prakse od prethodne godine.

“Odluku o besplatnom prevozu donijeli smo i za septembar 2023. godine, povodom Evropske nedjelje mobilnosti, koja se pokazala kao odličan način da se naši građani podstaknu da više koriste javni gradski prevoz. Imajući u vidu veoma pozitivno iskustvo sa primjenom odluke tokom septembra 2023. godine, a cijeneći značaj jedne ovakve odluke kojom bismo izašli u susret brojnim građanima koji su nam upućivali zahtjeve za besplatne mjesečne karte, odlučili smo da obezbijedimo besplatan prevoz svim građanima i tokom ovog septembra”, kazali su “Vijestima”.

Iz Glavnog grada još tvrde da “već postoje pojedine odluke koje govore u prilog tome da je i ranije postojala praksa u okviru lokalnih samouprava”.

“... Koja je primjenjivana u godinama kada su bili lokalni izbori, a koje za posljedicu nisu imale nikakvu reakciju ASK-a. Uprkos dobroj namjeri, koja nije bila politički motivisana, žalimo što smo zbog revidiranog mišljenja ASK-a dovedeni u situaciju da preispitamo Odluku o besplatnom prevozu”, rekli su.

Ocijenili su i da je cilj političkih subjekata da “preisputuju sve što je usmjereno na interes građana”.

“Što se ne može reći da rade i kada je u pitanju njihov partikularni politički interes. Samim tim, konstatujemo da im nije stalo što će zbog njihovih političkih manipulacija ukidanjem ove vrste pogodnosti onemogućiti brojnim građanima da koriste besplatan prevoz, a posebno đacima osnovnih i srednjih škola, budući da je odluka kojom bi im se omogućile subvencije za mjesečne karte, zbog složene političke situacije, i dalje na čekanju”, zaključili su iz Glavnog grada.