Društvo

SAMO POLOVINA PREDŠKOLSKE DJECE VAKCINISANA PROTIV MALIH BOGINJA

Autor Milica Mrvaljević Izvor Vijesti

Nakon što je epidemija morbila registrovana u Podgorici, Dom zdravlja Glavnog grada bilježi povećano interesovanje roditelja za MMR vakcinom, pa je u proteklih sedam dana vakcinisano 387 djece protiv malih boginja.

Izvor: Printscreen Kurir Tv

Obuhvat vakcinisane djece, međutim, i dalje nije zadovoljavajući jer je gotovo polovina mališana predškolskog uzrasta i dalje nevakcinisana protiv ove zarazne bolesti, kako pišu Vijesti.

Iz Doma zdravlja Glavnog grada “Vijestima” su juče odgovorili da je od prošlog petka (23. avgust) do četvrtka u 15 sati dato ukupno 387 doza MMR vakcina u objektima te zdravstvene ustanove.

“Prema podacima pedijatrijske službe Doma zdravlja Glavnog grada, ukupni obuhvat u ovom trenutku MMR vakcinom za godišta od 2019. do 2023. godine je 52 odsto”, kazali su. Epidemija malih boginja proglašena je u Podgorici i Budvi. Od aprila do juče registrovan je 21 slučaj morbila, a među njima nema vakcinisanih osoba.

U podgoričkom Domu zdravlja tvrde da bilježe povećan odziv roditelja kada je u pitanju MMR vakcina (protiv malih boginja, zaušaka i rubele). Pojašnjavaju da su prošlog vikenda organizovali vanrednu vakcinaciju, dok će zbog interesovanja i danas i sjutra takođe vakcinisati djecu u objektu “Stara varoš” na Pobrežju, od osam do 16 časova.

“Međutim, ne možemo u stručnom smislu biti zadovoljni sve dok ne postignemo obuhvat ovom vakcinom od 95 odsto, jer samo jak kolektivni imunitet pruža efikasnu zaštitu od zaraze malim boginjama u slučaju epidemije”, rekli su iz Doma zdravlja.

Poručuju da je jasno da cijela zajednica – zdravstvene institucije, mediji i sugrađani, moraju da ulože dodatni napor da bismo se približili ciljnom obuhvatu imunizacije djece MMR vakcinom od 95 odsto.

“Zato upravo ove nedjelje, kao ustanova koja se bavi promocijom zdravlja i zdravih stilova zivota, imamo organizovane radionice u Domu zdravlja Glavnog grada (Savjetovalište za mlade – objekat “Nova varoš”, kod OŠ “Savo Pejanović”, u utorak i četvrtak (3. 9. i 5. 9) u periodu od 18 do 18.45 sati, gdje će biti održano kratko predavanje našeg pedijatra vezano za dobrobiti MMR vakcine. Nakon predavanja, svi zainteresovani roditelji moći će da postave pitanja u vezi sa ovom temom u cilju osvjetljavanja i rješavanja dilema koje imaju kada je u pitanju ova vakcina. Zato sa zadovoljstvom pozivamo sve zainteresovane roditelje da posjete i aktivno učestvuju u radionicama”, kazali su iz Doma zdravlja.

Nova školska godina počinje u ponedjeljak, a Institut za javno zdravlje (IJZ) pripremio je vodič za predškolske i školske ustanove za istraživanje i postupanje u slučaju epidemijskog javljanja morbila. Prema vodiču, za predškolske i školske ustanove predviđeno je da se u slučaju pogoršanja epidemiološke situacije može donijeti predlog o zabrani pohađanja nastave nakon prijave epidemije na teritoriji određene opštine.

“U slučaju pojave epidemija u više opština ova mjera se može donijeti na nivou cijele države. Ovo se uređuje naredbama čiji predlog daje IJZ, usvaja Ministarstvo zdravlja, a nakon objave u Službenom listu Crne Gore nadležna inspekcija kontroliše sprovođenje mjera definisanih naredbom”, piše u preporukama ažuriranim ovog mjeseca.

Druga mogućnost je da se u slučaju pojave oboljelih od morbila u predškolskim i školskim ustanovama, svoj djeci koja nisu vakcinisana u skladu sa uzrastom i kalendarom vakcinacije, rješenjem nadležne inspekcije može onemogućiti pohađanje predškolske ustanove i škole do isteka dva perioda maksimalne inkubacije od posljednjeg slučaja u toj ustanovi.

“U ovom slučaju, navedena mjera važi za jedinicu (objekat) predškolske/školske ustanove u kojoj se obolijevanje desilo. Za djecu u osnovnoj i srednjoj školi koja po ovom osnovu ne mogu fizički prisustvovati nastavi, neophodno je organizovati online nastavu”, piše u vodiču.

Prema preporukama uoči školske godine, koja počinje naredne sedmice, ustanovama je preporučeno da u slučaju simptoma obolijevanja od malih boginja tokom nastave treba izmjestiti dijete u posebnu prostoriju i odmah pozvati roditelje da ga preuzmu. Tu prostoriju potrebno je temeljno provjetriti i očistiti i dezinfikovati površine i predmete i kontaktirati teritorijalno nadležnu epidemiološku službu. Osjetljive kontakte, odnosno djecu, treba što prije vakcinisati.

“Za kontakte kod kojih je vakcinacija kontraindikovana ili kod kojih je od izloženosti virusu prošlo više od 72 sata, davanje imunoglobulina (ukoliko su dostupni) protiv malih boginja unutar šest dana nakon izlaganja može ublažiti klinički tok infekcije ili prevenirati simptome”, piše u preporukama. Tokom perioda inkubacije (sedam do 21 dan nakon kontakta sa oboljelom osobom) osjetljiva djeca koja su bila u kontaktu ne bi trebalo da pohađaju školu niti vrtić, kao ni druge vrste okupljanja poput rođendana, slavlja, pozorišnih predstava, izleta, ekskurzija, okupljanja u igraonicama i slično. U toku tog perioda potrebno je izbjegavati sve kontakte sa trudnicama, djecom mlađom od jedne godine, kao i sa osobama koje mogu imati probleme sa funkcionisanjem imunog sistema, kao što su oboljeli od malignih bolesti.

Iz IJZ je juče saopšteno da su od 24. do 30. avgusta registrovana dva nova slučaja obolijevanja od morbila, pa je ukupan broj inficiranih 21.

“Jedan je registovan u Rožajama, a drugi u Budvi. Slučaj obolijevanja u Rožajama je importovan i epidemiološki povezan za epidemijom morbila u Srbiji, dok je slučaj u Budvi epidemiološki povezan sa prethodno registrovanim slučajem iz te opštine. Oba novoregistrovana slučaja su nevakcinisane osobe, uzrasta mlađeg od šest godina. Od ukupnog broja registrovanih slučajeva, 20 je laboratorijski potvrđeno (na osnovu PCR testa i/ili serološkog testa - prisustva specifičnih antitjela na morbile), dok je jedan na osnovu epidemiološke povezanosti i tipične kliničke slike klasifikovan kao potvrđen slučaj”, kazali su.

Prema statistici IJZ, više od polovine inficiranih (11 slučajeva) mlađe je od pet godina, četiri oboljela su uzrasta od pet do devet godina, jedno zaraženo dijete je iz starosne kategorije od 10 do 14 godina, a registrovana su i tri oboljela među starijima od 40 godina. Niko od inficiranih nije u potpunosti, sa dvije doze, imunizovan protiv malih boginja. Većina zaraženih, njih 18, nije primilo nijednu dozu vakcine protiv malih boginja.

Prema Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, vakcinacija je obavezna protiv deset oboljenja. To su tuberkuloza, difterija, tetanus, veliki kašalj, dječja paraliza, male boginje, epidemijske zauške, rubeola, virusni hepatitis B i hemofilus influence tipa B.

Propisano je da će se novčanom kaznom u iznosu od 100 do 2.000 eura kazniti za prekršaj fizičko lice, kao i roditelj, usvojilac ili staratelj maloljetnika ako odbije i ne omogući djetetu predškolskog i školskog uzrasta vakcinaciju protiv ovih bolesti, osim u slučaju postojanja medicinske kontraindikacije koju utvrđuje doktor medicine ili stručni tim... Ipak, praksa pokazuje da se najčešće izriču kazne od 100 do 150 eura, a maksimalno 800.