Društvo

UPRAVA: SKOČIĐEVOJKA NA GODINU DANA ZAŠTIĆENA OD GRADNJE

Autor Vasilisa Grgurević Izvor Vijesti

Uprava za zaštitu kulturnih dobara postupajući po zahtjevu Službe glavnog gradskog arhitekte Opštine Budva Jelene Lazić, donijela je juče rješenje o uspostavljanju prethodne zaštite lokaliteta nekadašnjeg vojnog kompleksa "Skočiđevojka" u trajanju od godinu dana.

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević

Rješenje u koje su "Vijesti" imale uvid, potpisao je vršilac dužnosti (v.d.) direktora Uprave Balša Perović.

Ovim je praktično na godinu kiparskoj kompaniji "K.D.P. promotion and investments limited" koja je krajem jula dobila zeleno svjetlo od glavnog državnog arhitekte na idejno rješenje budućeg luksuznog turističkog kompleksa, na godinu zamrznuta realizacije projekta nadomak Reževića.

"Na osnovu dokumentacije Uprave za zaštitu kulturnih dobara i terenskog uvida u lokaciju, utvrđeno je da dobro posjeduje kriterijume autentičnosti i integriteta, stepena očuvanosti, a posjeduje i istorijski, arhitektonski, pejzažni, ambijentalni, tehnički, dokumentarni i drugi društveni značaj i osobenosti", naveo je Perović o obrazloženju rješenja, kako prenose Vijesti.

U toku trajanja prethodne zaštite, kako navodi Perović, potrebno je sprovesti terensko i arhivsko istraživanje, prikupljanje relevantnih podataka u vezi Baterije obalske artiljerije i Kasarne "Skočiđevojka".

"Izrada Elaborata o utvrđivanju vrijendosti dobra - Nekadašnji vojni kompleks 'Skočiđevojka', te donošenje rješenja u odnosu na zaključke Elaborata. U cilju čuvanja, održavanja i korišćenja dobra za vrijeme trajanja prethodne zaštite, nije dozvoljeno vršiti bilo kakve intervencije kojima bi bile umanjene zatečene vrijednosti predmetnog dobra", naveo je Perović i istakao da žalba ne odlaže izvršenje Rješenja.

Investitor, kompanija "K.D.P. promotion and investments limited" je u dopisu dostavljenom "Vijestima" direktno optužio ministarku kulture i medija Tamaru Vujović da je po njenoj direktivi u dogovoru sa partijskim kolegom Krstom Radovićem, Uprava za zaštitu kulturnih dobara donijela nezakonito rješenje, kako pišu Vijesti.

"Od strane medija smo obaviješteni da je Uprava za zaštitu kulturnih dobara donijela Rješenje kojim se privremeno onemogućuje dalji razvoj projekta Skočiđevojka na period od godinu dana zbog izrade elaborata o utvrđivanju vrijednosti kulturnog dobra. Iznenađeni smo ovakvim ishitrenim i nezakonitim postupanjem Uprave. Očigledno je pritisak gradske arhitektice Jelene Lazić, gospodina Krsta Radovića i Demokrata urodio plodom, pa je Rješenje donijeto u rekordnom roku, dok je nama uskraćeno pravo da se izjasnimo na rezultate ispitnog postupka, što nam garantuje Zakon o upravnom postupku. S toga ne sumnjamo da će ovo Rješenje biti ukinuto. Nažalost, ne očekujemo da će to učiniti ministarka kulture i medija u drugostepenom postupku, jer je ovo Rješenje očigledno donijeto po njenoj direktivi, u dogovoru sa partijskim kolegom gospodinom Radovićem koji nastavlja da zloupotrebljava državni aparat radi ostvarenja sopstvenih interesa i interesa svojih finansijera", istakli su u ovoj kompaniji.