Društvo

TIVAT: KOMUNALNA INSPEKCIJA I POLICIJA U TIVTU IZDALE 1.733 PREKRŠAJNA NALOGA

Autor Vasilisa Grgurević

U prvih sedam mjeseci ove godine službenici Sekretarijata za inspekcijski i komunalni nadzor Opštine Tivat su vršeći poslove iz svoje nadležnosti, izdali ukupno 1.733 prekršajna naloga u ukupnom iznosu od 124.660 eura.

Izvor: Mondo/Goran Sivački

Od ukupnog iznosa izrečeni novčlanih kazni do sada je naplaćeno 51,1 odsto, odnosno 63.700 eura.

Sekretar za inspekcijski i komunalni nadzor u Opštini Tivat Krsto Pejović ističe da je najveći broj prekršajnih naloga izdat na osnovu Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima i u vezi je sa radom specijalnog vozila pauk za odnošenje nepravilno parkiranih automobila. “Izdali smo 1.117 prekršajnih naloga u ukupnom novčanom iznosu od 78.300 eura, od čega je naplaćeno 34.632 eura.”- istakao je on. U saradnji sa preduzećem “Parking Servis” Tivat, specijalno vozilo pauk po nalogu Komunalne policije dnevno u prosjeku podigne oko 20 nepravilno parkiranih vozila. Pauk vozilo aktivno je u dvije smjene, šest dana u sedmici, u periodu od 7 do 22 časa.

Shodno Zakonu o prevozu u drumskom saobraćaju od januara do kraja jula 2024. izdata su 73 prekršajna naloga u iznosu od 23.100 eura, a naplaćeno je 16.132 eura.

Na trećem mjestu prema visini izrečenih kazni nalaze se prekršaji koji su u vezi sa Zakonom o komunalnim djelatnostima - izdato je 29 prekršajnih naloga u iznosu od 9.500€, a naplaćeno je 4.806€. Čak 307 prekršajnih naloga izdato je shodno opštinskoj Odluci o komunalnom redu koja se odnosi na oblasti zauzimanje javnih površina i javnih zelenih površina, zabranu kretanja električnih trotineta na šetalištu i u parkovima, zabranu kretanja neprikladno odjevenih na javnim površinama. Od ukupnog iznosa po tom osnovu izrečenih kazni (7.240 eura), do sada je naplaćeno 3.352 eura.

Na dnevnom nivou inspekcijski organi izvrše oko deset kontrola, dok Komunalna policija u toku dana zabilježi 20 prijava. Najveći broj prijava pristiže putem dežurnog broja telefona /069000330/, koji je aktivan od 7 ujutro do 2 sata poslije ponoći, ali i putem fiksnog telefona /032661307/ koji je dostupan u toku opštinskog redovnog radnog vremena.

“Tokom ljetnjih mjeseci veliki broj prijava nam pristiže i posredstvom aplikacije Sistem 48, njih četiri do pet dnevno. Za prvih sedam mjeseci kroz ovaj sistem našem Sekretarijatu dodijeljeno je 248 prijava i sve su uspješno rješene.” – navodi Pejović, pozivajući građane da prijave komunalne i druge nepravilnosti.

Shodno statistici i angažovanju na terenu, kao najčešći komunalni problemi u Tivtu izdvajaju se: nepropisno parkiranje, zauzimanje javnih površina i javnih zelenih površina i odlaganje komunalnog i drugog otpada van mjesta predviđenog za tu namjenu.