Društvo

MUP IZDAJE DOZVOLE, A TVRDI DA NE ZNA KO IMA BLINKERE U CRNOJ GORI

Autor Vasilisa Grgurević Izvor Vijesti

Vozila sa blinkerima nisu nepoznanica na našim ulicama, a najčešće ih koriste političari, koji uglavnom nemaju pravo na ovaj vid zvučne i svjetlosne signalizacije, kaže za Televiziju Vijesti kriminolog Velimir Rakočević.

Izvor: TikTok/Printscreen/tiktok.com/sreten7

Pošto smo i sami više puta svjedočili tome da neki sadašnji i bivši zvaničnici koriste blinkere na službenim ili svojim privatnim automobilima, pitali smo Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) ko sve može da ih ima?

MUP, koji inače izdaje dozvole za blinkere, uvjerava nas ne samo da ne zna ko sve ima dozvolu za to već tvrde da oni uopšte nisu nadležni, kako pišu Vijesti.

I dok se na partijskim veseljima nerijetko zapjeva "Amerika nema Lovćen", domaći političari često zaborave i da Crna Gora nema 334 miliona stanovnika kao Amerika, i da svi o svima sve znamo.

Tako nije ni tajna da funkcioneri godinama krše zakon zloupotrebljavajući blinkere na automobilima, ali ono što na ulicama možemo vidjeti svi, ne vidi MUP, koji tvrdi da ne posjeduje spisak bivših funkcionera koji imaju dozvolu da koriste blinkere, jer to navodno i nije u njihovoj nadležnosti.

"S obzirom da je ovlašćen da izdaje odobrenja za korišćenje blinkera samim tim bi morao imati ažurnu evidenciju o tome. U svakom slučaju radi se o ozbiljnom propustu imajući u vidu značaj ovih uređaja u saobraćaju", istakao je Velimir Rakočević, kriminolog.

Slično misli i novinar "Vijesti" koji se sa ovakvom praksom institucija godinama susreće.

"Objašnjenje djeluje dosta komično zato što sve što država radi, sprovodi na bilo koji način, mora da postoji evidencija o tome šta radi", rekao je Srdan Kosović, direktor onlajn razvoja "Vijesti".

"Vijesti" su nedavno objavila da ministar ljudskih i manjinskih prava Fatmir Đeka na službenom automobilu ima ugrađene blinkere, a on se pravdao da ih nije ugrađivao već zatekao.

Mediji su prenijeli i da bivši premijer Dritan Abazović koristi civilni automobil na kome su ugrađeni blinkeri.

Kriminolog i dugogodišnji službenik MUP-a Velimir Rakočević kaže da zakon strikno zabranje blinkere na civilnim vozilima dok je za vozila u vlasništvu države procedura, makar na papiru, izuzetno komplikovana.

"Političari shodno zakonu, ne smiju da na svojim privatnim vozilima koriste blinkere. Vozilo može biti opremljeno blinkerima isključivo ako je službeno, a standard je da to budu vozila u pratnji, policijska ili vojna", rekao je Rakočević.

Sagovornici Televizije Vijesti nemaju dilemu da političari masovno zloupotrebljavaju svoj položaj i koriste privilegije koje im ne pripadaju, jer je bahatost u političkom životu postala olimpijska disciplina sa bezbroj dobrih kandidata.

"Pojedini državni zvanični to koriste da bi pokazali moć i veličinu, a neki vidjeli smo se čak i bahato ponašaju, što je posljednje što bi smjeli činiti", rekao je Rakočević, kako prenose Vijesti.

"Ja doživljavam to kao vid prepoznatljivosti u javnom prostoru, osjećaj privlegovanosti, koji neko sebi želi da pripiše i obezbijedi mimo zakona. Blinkeri u funkcionalnom smislu omogućavaju da vi možete da pretičete kolone, da ne poštujete ograničenje brzine, da se ne zaustavite na zahtjev policajca, da ne propuštate pešake. To vas čini povlašćenim u javnom prostoru", poručio je Kosović.

Pa da se poigramo za kraj i završimo poetično kako smo i započeli, jer ništa nam drugo ne preostaje: "Amerika i Kanada zemlja blagoslova, al' u mojoj Crnoj Gori voze blinker kola".