Društvo

GLAVNI DRŽAVNI ARHITEKTA SMIJENJEN! Nije radio profesionalno

Autor Anđela Vukčević Izvor Vijesti

To se navodi u obrazloženju odluke novoimenovanog ministra Slavena Radunovića.

Izvor: MONDO/Teodora Orlandić

To što u pojedinim predmetima nije postupao na profesionalan način, koštalo je funkcije generalnog direktora Direktorata za sprovođenje državnih smjernica u oblasti arhitekture u Ministarstvu prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine Sinišu Minića.

To se navodi u obrazloženju odluke novoimenovanog ministra Slavena Radunovića, u koju su “Vijesti” imale uvid.

Odmah nakon što je sjeo u fotelju prvog čovjeka crnogorskog urbanizma, Radunović je odlučio da s mjesta glavnog državnog arhitekte “skloni” Minića, a odluku je proslijedio Vladi, koja je na posljednjoj sjednici donijela rješenje o prestanku funkcije.

“Ministar prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine je, na osnovu člana 61 Zakona o državnim službenicima i namještenicima, podnio predlog da Siniši Miniću, diplomiranom inženjeru arhitekture, dosadašnjem vršiocu dužnosti generalnog direktora Direktorata za sprovođenje državnih smjernica u oblasti arhitekture u Ministarstvu prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine, prestane vršenje dužnosti generalnog direktora Direktorata”, piše u obrazloženju.

Navodi se da je, nakon izvršenog uvida u Izvještaj o radu Direktorata za sprovođenje državnih smjernica u oblasti arhitekture, konstatovano da je u evidentirano 80 nezavršenih predmeta, odnosno da u određenom broju predmeta nije postupano na profesionalan način.

Zbog toga, piše, postoje opravdani razlozi da se Siniši Miniću utvrdi prestanak vršioca dužnosti generalnog direktora Direktorata.

“Takođe, u skladu sa zakonskim odredbama, biće raspoređen na radno mjesto koje odgovara njegovoj kvalifikaciji obrazovanja i radnom iskustvu unutar ministarstva”, piše u obrazloženju Radunovića, koga je prihvatila Vlada i smijenila Minića.

Iako u obrazloženju nije precizirano u kojim to predmetima nije postupano na profesionalan način, pažnju javnosti svakako su najviše zaokupile saglasnosti koje Minić dao dok je ovim vladinim resorom rukovodio ministar Janko Odović.

Među posljednjim saglasnostima koje je potpisao Minić, bila je i ona na izmijenjeno i dopunjeno idejno rješenje budućeg turističkog kompleksa sa pet zvjezdica, koji kiparska kompanija “K.D.P. promotion and investments limited” planira da gradi na mjestu nekadašnje vojne baze u mjestu Skočiđevojka nadomak Reževića.

“Daje se saglasnost investitoru ‘K.D.P. promotion and investments limited’ na dopunjeno i izmijenjeno idejno rješenje za izgradnju Turističkog kompleksa SKD limited - hotel kategorije pet zvjezdica mješoviti model poslovanja na urbanističkoj parceli 1. Utvrđeno je da je izrađeno u skladu sa urbanističko-tehničkim uslovima i planskim dokumentom Urbanističkim projektom ‘Turističko naselje Skočiđevojka’ u smislu arhitektonskog oblikovanja i materijalizacije objekta. Bruto razvijena građevinska površina je 61.132 kvadrata (planom je zadata 75.543 kvadratnih metara), indeks zauzetosti 0,22 (Planom zadato 0,23) indeks izgrađenosti 1,22 (planom zadato 1,51, spratnost objeka: od podrum, suteren, prizemlje i tri sprata, do podrum, suteren, prizemlje i deset spratova (planom nije zadata spratnost). Ostvaren odnos prema građevinskoj liniji i obezbijeđenim kolskim prilazom objektima na vlasničkim parcelama”, stoji u rješenju.

Izmijenjeno rješenje, ranije dostavljeno “Vijestima”, predviđa da se na urbanističkoj parceli ukupne površine 49.915,00 kvadrata, izgradi luksuzni turistički kompleks - hotel kategorije 5 zvjezdica, kojeg čine objekat hotela i šest depadansa - vila, koji posluju po mješovitom modelu poslovanja, shodno Zakonu o turizmu i ugostiteljstvu.

Međutim, gradnji na Skočiđevojci protivi se Opština Budva, odnosno glavna gradska arhitektica Jelena Lazić, koja je podnijela inicijativu za uspostavljanje zaštite vojnog kompleksa na lokalitetu Skočiđevojka nadomak Reževića jer smatra da ta lokacija treba da bude proglašena kulturnim dobrom.

Inicijativu su podržali Ministarstvo odbrane, ali i Uprava za zaštitu kulturnih dobara.

Lider lokalnih Demokrata, nekadašnji šef budvanskog parlamenta, mještanin Krsto Radović krajem minule sedmice podnio je krivičnu prijavu protiv Minića, njegove koleginice Nataše Pavićević - načelnice Direkcije u Direktoratu za sprovođenje državnih smjernica u oblasti arhitekture, kao i Ivana Miloševića odgovornog projektanta u podgoričkom Arhitektonskom studiu AIM, jer su, kako je naveo, “protivpravnim iskorišćavanjem svog položaja i prekoračenjem svojih službenih ovlašćenja, donijeli rješenje da se gradi kompleks na Skočiđevojci”.

Svakako, još jedan slučaj u Budvi izazvao je veliku pažnju javnosti, a to je odluka Direktorata da početkom juna izda saglanost na idejno rješenje budućeg kompleksa, dvije kule od po 15 i 16 spratova ispred hala Jadranskog sajma, turskoj kompaniji “Mia investments”.

I tim se slučajem bavi Specijalno državno tužilaštvo, kome su krivične prijave podnijeli nekadašnji predsjednik Opštine Budva i aktuelni ministar odbrane Dragan Krapović, kao i bivši sekretar za zaštitu imovine Opštine Budva Đorđe Zenović.

Nakon izvršenog uvida u Izvještaj o radu Direktorata za sprovođenje državnih smjernica u oblasti arhitekture, konstatovano je da je 80 nezavršenih predmeta, odnosno da u određenom broju predmeta nije postupano na profesionalan način”...

Među posljednjim saglasnostima koje je potpisao Minić, bila je i ona kojom je dozvoljena izgradnja turističkog kompleksa na Skočiđevojci, zbog čega su podnijete brojne krivične prijave.