Društvo

PARKINGA U VIRPAZARU I DALJE NEMA NI NA VIDIKU

Autor Vasilisa Grgurević Izvor Vijesti

Iako su Nacionalni parkovi Crne Gore (NPCG) u martu najavili tri nova parking mjesta za autobuse i 98 parking mjesta za automobile kako bi se riješio dugogodišnji problem nedostajanja parkinga u ovom barskom kraju, taj projekat još uvijek nije realizovan.

Korona „vezala“ virpazarske brodiće
Izvor: MONDO/Mladen Stojović

Na pitanje kada će parking biti stavljen u funkciju iz ovog državnog preduzeća “Vijestima” nijesu odgovorili.

Pojasnili su da tokom rada na pripremi i realizaciji aktivnosti i analizi najboljih mogućih rješenja kada je riječ o problemu sa nedostatkom parking prostora u Virpazaru, došli su do zaključka da je umjesto manuelnih rampi, kako je prvobitno bio plan, prikladnije i efikasnije postaviti električne rampe kako bi olakšali funkcionisanje i rad zaposlenih i uredili prostor po svim standardima, kako pišu Vijesti.

“S tim u vezi bilo je neophodno izraditi novo idejno rješenje i projekat elektroinstalacije struje, nakon čega moramo pribaviti novu dozvolu od nadležne Agencije za zaštitu životne sredine za izvođenje radova unutar zaštićene zone parka. Takođe, neophodno je dostaviti i sva potrebna obavještenja u vezi sa uređenjem privremenog parkirališta Komunalnoj inspekciji”, naveli su.

Imajući u vidu koliko je ovo pitanje važno i prioritetno, po njihovim riječima, intenzivno rade kako bi u što kraćem roku omogućili građanima i turistima korišćenje uređenog i bezbjednog parking prostora u NP Skadarsko jezero.

Iz Opštine Bar, redakciji su kazali da su pomenuta parkirališta u isključivoj nadležnosti NPCG te da su nivoa lokalne uprave već više godina apeluju i u komunikaciji sa tim preduzećem pokušavaju da ubrzaju procese.

“Kada je u pitanju nadležnost Opštine Bar, jedina obaveza bila je saglasnost glavnog gradskog arhitekte na idejno rješenje privremenih objekata parkirališta na četiri lokacije na Virpazaru predviđene izmjenama i dopunama Programa objekata privremenog karaktera za područje NP Skadarsko jezero”, poručili su.

Pored toga, napomenuli su da je glavni gradski arhitekta još u septembru 2023. godine donio rješenja kojim je dao saglasnost na idejna rješenja parkirališta shodno programu NPCG.

Šta su iz NPCG pričali u martu
“U vezi sa očekivanim datumom uspostavljanja parkirališta, preduzimamo sve potrebne korake da bi radovi bili završeni na vrijeme, prije početka sezone. Stavljanje parkirališta u funkciju zavisi i od faktora kao što su vremenski uslovi i drugih koji mogu biti otežavajući, ali nastojimo da izazove prevaziđemo u najskorijem roku, posebno vodeći računa o kvalitetu izvedbe”, rečeno je u NPCG u martu, kako prenose Vijesti.

Pojasnili su da će korištenje ovih lokacija zahtijevati plaćanje naknade po satu, zavisno od tipa vozila - 50 centi za motocikle, jedan euro za putnička vozila, dva eura za terenska vozila, tri eura za putnički kombi i pet eura za autobuse, te da ćenovac koji bude prihodovan od naknada za parkiranje koristiti za dalja ulaganja u infrastrukturu i unapređenje turističke ponude.

“Nepostojanje uređenih parkirališta u Virpazaru i Vranjini, izuzetno posjećenim lokacijama, predstavlja višegodišnji problem lokalnim privrednicima, stanovništvu, ali i u obavljanju zakonom definisanih aktivnosti zaposlenih u NP Skadarsko jezero”, kazali su u Nacionalnim parkovima.

Iz ovog javnog preduzeća su pojasnili da postupaju u skladu sa programima objekata privremenog karaktera, na područjima nacionalnih parkova, koji definišu lokacije na kojima se postavljaju privremeni objekti, a koje donosi Ministarstvo prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine.

“Cilj parkirališta je osigurati pristup posjetiocima i obezbijediti minimalni uticaj na okolinu, doprinoseći razvoju turizma. Dozvole su dobijene od Agencije za zaštitu životne sredine i glavnog gradskog arhitekte, poštujući zakonske procedure. Tačnije, u oktobru 2023. godine je dobijeno rješenje od Agencije za zaštitu životne sredine za vršenje radnji, aktivnosti i djelatnosti u vezi sa postavljanjem privremenih parkirališta, shodno članu 40 Zakona o zaštiti prirode”, kazali su.

Saglasnost na idejna rješenja su dobili od strane glavnog gradskog arhitekte u septembru prošle godine.

Ove sezone manje turista pa nema problema sa parkiranjem
Predsjednik mjesne zajednice Virpazar Tomo Ukšanović, ispričao je da nijesu imali komunikaciju sa nadležnima po ovom pitanju tokom ove ljetnje sezone. Razlog za to je, po njegovim riječima, manji broj automobila u Virpazaru ove sezone i prostor ispod renoviranog hotela u tom naselju, kako pišu Vijesti.

“Ono što je konstatacija lokalnog stanovništva je da jednostavno ove godine nemamo problem sa parkingom. Možda zbog manjeg broja turista, da li zbog mogućnosti parkiranja ispod hotela. Ne možemo reći da imamo problem kao prošle godine”, zaključio je on.

Naglasio je i da je u Virpazaru primjetna česta kontrola od strane komunalne i saobraćajne policije, što je doprinijelo tome da ove ljetnje sezone imaju manje problema sa nepropisnim parkiranjem.