Društvo

NAJAVLJUJE SE NASTAVAK BLOKADA NA SOZINI

Autor Anđela Vukčević Izvor Vijesti

Razočarani su odlukom poslanika.

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević

Iako su mještani Crmnice, Virpazara, Ostrosa i okolnih sela u posljednjem periodu protestovali i blokirali tunel Sozina kako bi se u Skupštini Crne Gore izglasalo zakonsko rješenje koje bi im dalo olakšice za prolaz kroz tunel, taj predlog nije prošao na posljednjoj skupštinskoj sjednici.

Građani tvrde da su ih nadležni i institucije iznevjerile, te da su od pokretanja ovog pitanja u parlamentu mogli da zaključe ko ima senzibilitet za ovaj problem. U govorima nekih poslanika DPS-a nijesu prepoznali podršku. Političari sa obje strane skupštinske medalje tvrde da su Crmničani žrtve njihovih političkih suparnika, pišu Vijesti.

Od 43 poslanika i poslanica koji su glasali, 23 je bilo uzdržano, a 20 je glasalo za ovaj predlog, Poslanici Demokratske partije socijalista (DPS) nijesu učestvovali u glasanju iako su bili u skupštinskoj sali, dok je Pokret Evropa sad bio uzdržan, kao i šef parlamenta Andrija Mandić.

Da se ovaj predlog usvoji glasali su preostali poslanici Nove srpske demokratije, te poslanici Demokratske Crne Gore, Branislav Nenezić iz Socijaldemokrata, nezavisni poslanik i poslanice Vladimir Dobričanin, Jevrosima Pejović i Radinka Ćinćur i dio poslanika Demokratske narodne partije i Socijalističke narodne partije, kao i jedan poslanik Bošnjačke stranke.

Raičević bi glasao “za”
Crmničani su za nedjelju najavili novi protest i blokadu tunela od 17 do 19 časova. Kako su kazali organizatori protesta, oni će nastaviti sa blokadama sve dok njihovi precizni zahtjevi, koje su predali “Monteputu” i Opštini Bar, ne budu ispunjeni. Poručili su da od njih očekuju hitnu reakciju a podsjetili su da i poslije više mjeseci od zahtjeva i dalje nijesu pozvani na razgovor kod predsjednika Opštine Bar, Dušana Raičevića.

Raičević je “Vijestima” kazao da je već par dana van zemlje, da nije učestvovao u radu parlamenta ove sedmice pa nije ni mogao učestvovati u glasanju koje je “ogolilo suštinu i još jednom potvrdilo da se parlamentarna većina isključivo rukovodi uskopartijskim interesima i političkom trgovinom koja je još jednom zanemarila potrebe i interese građana”, u ovom slučaju njegovih sugrađana iz Crmnice, Šestana i Ostrosa.

Iako njego poslanički klub DPS-a nije učestvovao u glasanju, da je bio u sali, on bi zasigurno svojim glasom podržao ovo zakonsko rješenje, kako je kazao, i iskreno mu je žao što dato obećanje nije mogao ispuniti.

U svakom slučaju, istakao je, njegov glas suštinski ne bi ništa promijenio s obzirom da je odluka o tome da ovo rješenje ne bude podržano od strane većine u parlamentu donijeta još onda kad je inicijativa i podnijeta, pišu Vijesti.

On žali što njegovi sugrađani nijesu na vrijeme prepoznali da će biti žrtve brutalne političke trgovine trenutne većine u crnogorskom parlamentu.

“Ne čudi me stav PES-a jer su još jednom potvrdili da su partija bez kičme, bez stava i bez sluha za suštinske probleme građana. Biti dio vlasti na državnom nivou a ne donositi odluke je krajnje licemjerno i neodgovorno”, poručio je Raičević.

Naglasio je da su još prije tri godine prepoznali potrebu Barana koji žive u ovom području pa su iz lokalnog budžeta godišnje izdvajali više od po 50 hiljada eura. Najavio je da će oni “kao odgovorna vlast na lokalnom nivou” predložiti uvećanje dotacija na iznos od 100 hiljada eura i time djelimično neutralisati nepravdu koja je nanijeta Baru i građanima Bar.

“Takođe, insistiraćemo da se posebnom odlukom Vlade Crne Gore, “Monteput” obaveže da iz dijela dobiti godišnje opredijeli iznos ne manji od 100,000.00 eura kako bi svi oni koji su prepoznati sa nivoa savjeta mjesnih zajednica ostvarili pravo na subvencije troškova. Svakako da ćemo se i dalje zalagati da se kroz adekvatne kriterijume i transparentnu proceduru ovaj proces nastavi sprovoditi na zadovoljstvo mještana Crmnice, Šestana i Ostrosa”, zaključio je Raičević.

Organizatori protesta kod Sozine, Aleksandar Plamenac i Miloš Petranović, su kazali da povećanje subvencija nije trajno rješenje koje oni zahtijevaju već žele potpisivanje nekog ugovora kojim će se oni obavezati na rješavanje ovog problema.

Oni su, kako kažu, očekivali već od prvog dana podnošenja inicijative da će Opština Bar stati uz njih, ali suštinski a ne samo formalno i populistički. Smatraju da je već tada kao hitna mjera, ali ne i trajna, moglo biti određeno povećanje iznosa sredstava za potrebe Crmničana kada je u pitanju putarina, a ne na ovaj način kao što je sada slučaj, kako su kazali, samo da se smanji šteta

“Mi smo spremni da već sjutra sjednemo i potpišemo taj ugovor”, kazali su oni i dodali da očekuju momentalno uključenje u ovaj proces svih strana, a posebno Opštine Bar od koje očekuju da brani interese Barana. Još uvijek čekaju poziv na razgovor u zgradu lokalne uprave, zaključili su.

Leković: Subvencije takođe iz džepa građana
Poslanik Demokratske Crne Gore, jedan od predlagača dopune Zakona o putevima, Momčilo Leković, kazao je “Vijestima” da su proveli skoro dva mjeseca u pripremama ovog zakonskog rješenja, stavljanja u proceduru, konferencijama za medije, raspravama i borbama te da je sve to poništeno za minut te zbog toga ostaje gorak ukus.

“Moram da priznam da sam se pribojavao ovakvog ishoda, naročito kada podršku obećaju oni kojima data riječ ne znači ništa. Danas kao što vidimo se ti isti pravdaju za to što nijesu pritisli taster, najavljujući veće opštinske subvencije i gle čuda, mašući novčanikom tih istih građana koje su juče ponovo mučki prevarili. Važno je znati da svaku subvenciju koja dolazi iz budžeta opštine Bar u većoj ili manjoj mjeri kroz takse i poreze obezbjeđuju ti isti građani kojima se ona nudi i dodjeljuje”, poručio je Leković.

Po njegovim informacijama, najveći zagovornik neusvajanja dopuna Zakona o putevima je bilo preduzeće koje gazduje tunelom Sozina “Monteput”, i direktor Milan Ljiljanić. Zbog toga, on očekuje da Ljiljanić sa mještanima sa kojima trenutno pregovara o subvencijama momentalno sklopi trajni dogovor.

Iz “Monteputa” su ranije kazali redakciji da dopune Zakona o putevima ne vide kao dobro rješenje jer su suprotne direktivama Evropske unije, pišu Vijesti.

“Siguran sam da je i građanima kao i nama dosta prevara, manipulacija i prazne priče. Mi ćemo našu borbu za građane vrlo brzo nastaviti kroz neke druge modele i predloge koji će ovoga puta obuhvatiti sve građane Bara i Crne Gore, uz uvjerenje da će svi znati da sude i ‘nagrađuju’ onako kako je jedino pošteno, svakome po zasluzi”, zaključio je Leković.

Blokade i protesti će se, kako kažu mještani, nastaviti sve dok konkretni zahtjevi koje su predstavnici stanovnika Virpazara, Crmnice i okolnih sela dostavili “Monteputu” i Opštini Bar.

I zapošljavanje među zahtjevima
U dopisu koi su oni poslali “Monteputu”, a u koji “Vijesti” imaju uvid, zahtijevaju trajno rješenje prolaska kroz tunel za Crmničane i Crmničanke, društvenu odgovornost prema lokalnoj zajednici, koja će se ogledati kroz ulaganje sredstava za razvoj i podršku lokalnom stanovništvu i “zapošljavanje Crmničana i Crmničanki čime bi izgradili model ponašanja i doprinos razvoju sredine u kojoj posluju” misleći na to državno preduzeće.

Organizatori protesta su kazali “Vijestima” da od 156 radnika koliko je zapošljeno u “Monteputu”, samo šestoro njih su Crmničani i oni to vide kao veliku nepravdu koju treba ispraviti.

Oni to očekuju, kako su kazali, od jedne velike kompanije koja posluje u maloj sredini, da pokaže bolji odnos prema lokalnoj zajednici. Istakli su da ima nekoliko primjera velikih kompanija koje su investirale u infrastrukturu i na više načina pomogle zajednicama u kojima posluju, što sa “Monteputom” nije slučaj.