Društvo

DRŽAVA NA SUDU TRAŽI DIO OBALE U TIVTU

Autor Balša Janković Izvor Vijesti

Država je pokrenula spor pred Privrednim sudom, a osim vraćanja parcela u državno vlasništvo, traži i da se kompaniji “Navar” zabrani da na bilo koji način raspolaže nepokretnostima u tivatskom naselju Bonići do okončanja postupka.

Izvor: MONDO/ Milica Mrvaljević

Država Crna Gora tužila je preduzeće “Morsko dobro” i traži od Privrednog suda da poništi ugovor koji je ta državna firma bez saglasnosti Vlade prije više od dvije decenije sklopila s privatnikom i dozvolila mu da koristi i upiše se kao vlasnik više od 14.000 metara kvadratnih u tivatskom naselju Bonići, prenose Vijesti.

U tužbi, koja je u ponedjeljak dostavljena Privrednom sudu, zaštitnica imovinsko-pravnih interesa Bojana Ćirović traži i da taj sud odredi privremenu mjeru i zabrani kompaniji “Navar Incorporated” iz Tivta da na bilo koji način raspolaže, otuđi i optereti sporne nepokretnosti, jer u protivnom “može nastati nenadoknadiva šteta, kao i opasnost da će se ostvarivanje potraživanja države osujetiti”.

“Za očekivati je da prvotuženi (Morsko dobro) prizna tužbeni zahtjev ukoliko mu je profesionalni pristup poštovanje i primjena zakona, koji je u konkretnom povrijeđen na štetu imovinskih prava i interesa države Crne Gore i svih prinudnih propisa”, stoji pored ostalog u tužbi, u koju su “Vijesti” imale uvid.

Specijalno državno tužilaštvo od početka 2021. istražuje poslovanje kompanije “Navar” i “Morskog dobra”, a tada je saopšteno da je isleđivano više bivših čelnika tog državnog preduzeća i zaposlenih u Upravi za nekretnine, pod sumnjom da su zloupotrijebili službeni položaj, dok je vlasnik tivatskog brodogradilišta “Navar” Branko Zgradić osumnjičen da je počinio krivična djela zloupotreba službenog položaja putem pomaganja u produženom trajanju i zloupotreba položaja u privrednom poslovanju.

Specijalni tužioci sumnjaju da je Zgradić neosnovano, u poslovnim transakcijama svoje kompanije s preduzećem Morsko dobro, u periodu od 2009. do 2015. godine, uspio upisati svoju firmu kao vlasnika nepokretnosti na obali mora u Tivtu površine oko 14,5 hiljada kvadrata, a koje su državna svojina Crne Gore. Donešena je naredba o sprovođenju istrage, a predmet, prema informacijama “Vijesti”, još nije zaključen bilo kakvom odlukom tužilaštva, pišu Vijesti.

Zgradić je tada tvrdio da nikada nije učinio bilo što nelegalno u vezi s tridesetogodišnjim radom svoje firme u Bonićima i da za sve što je “Navar” tamo radio i objekte, koje je u međuvremenu ta firma napravila, posjeduje uredne dozvole i obimnu dokumentaciju, kao i da nikada nikome u državnim organima i ustanovama nije davao mito.

Država u tužbi podsjeća da su “Morsko dobro” i “Navar” u maju 2000. godine zaključili ugovor o osnivanju društva s ograničenom odgovornošću naziva “Navar Incorporated” sa sjedištem u Tivtu.

“Novoosnovano društvo “Navar Inc” osnovano je kao društvo s ograničenom odgovornošću i to na neodređeno vrijeme, a kapital istog činio je novčani i nenovčani dio tuženih, s tim da je vrijednost uloga prvotuženog (Morsko dobro) iznosila 6 odsto, a drugotuženog 94 procenta od ukupnog osnovnog kapitala društva… Nadalje, tuženi su dana 1. 6. 2009. godine zaključili Ugovor o istupanju osnivača i predaji osnivačkog uloga u društvu “Navar Incorporated” d.o.o. Tivat, kojim je prvotuženi kao osnivač navedenog društva istupio iz istog i svoj osnivački udio u društvu od 6 odsto prodao drugotuženom za iznos od 108.210,5 eura, tako da je drugotuženi postao jedini vlasnik društva “Navar Incorporated” iz Tivta s udjelom od 100 odsto. Ugovor je ovjeren kod Osnovnog suda u Kotoru pod br. Ov.I.3777/2009 od 1. 6. 2009. godine. Nakon toga, “Navar Incorporated” u listu nepokretnosti 2895 KO Tivat uknjižio se kao korisnik nepokretnosti 4731, 4732, 4733, 4734 i 4735, sve KO Tivat, s objektima na istim”, stoji u tužbi države protiv državnog “Morskog dobra” i privatne kompanije “Navar”.

Kako je ranije saopšteno iz Specijalnog tužilaštva, prema ugovoru o osnivanju, kao osnivački ulog Morsko dobro unosi - pravo korišćenja morske obale i akvatorijuma, površine 14.000 kvadrata, koji se u katastru nepokretnosti vode kao državno vlasništvo i novčani dio osnivačkog kapitala u iznosu od 500 dolara. Kompanija Navar unosi svoju projektno-tehničku dokumentaciju, infrastrukturu kompleksa, modele i kalupe za izradu brodova i know-how za projektovanje i izradu čamaca, “iako za to nema validnih dokaza u vidu identifikovanja naznačenih uloga”. Navar unosi i 7.900 dolara novčanog uloga, prenose Vijesti.

Zaštitnica imovinsko-pravnih interesa Bojana Ćirović u tužbi podsjeća da “Morsko dobro”, kao javno preduzeće, samo ima ovlašćenje da upravlja morskim dobrom kao prirodnim bogatstvom, što je propisano Zakonom o morskom dobru.

“Nije ni Zakonom niti odlukom Vlade bilo ovlašćeno da prilikom osnivanja društva ‘Navar Incorporated’ kao osnivački ulog unese pravo korišćenja na predmetnim katastarskim parcelama, ni bilo koje drugo imovinsko pravo, shodno kojem pravnom poslu je tuženi drugog reda u evidenciji katastarskog operata upisan u B listu kao korisnik”, naglašeno je u tužbi.

Radi se o, navodi Ćirović, nepokretnostima koje predstavljaju morsko dobro s objektima, kao i priobalnom morskom pojasu, kojima državno “Morsko dobro” samo upravlja, a ne njima i raspolaže.

“…Pa iste nije moglo da, kao osnivački ulog i udio u društvu, prenese na drugog osnivača, ovdje drugotuženog. Sve prethodno iz razloga što vlasnik tih nepokretnosti nije bio prvotuženi, već tužilja - Crna Gora i s istima raspolaže Vlada Crne Gore, dok je prvotuženi samo lice koje upravlja tim nepokretnostima, ali na osnovu odluke i saglasnosti Vlade Crne Gore, koje u konkretnom ne postoji”.

To, ističe Ćirović, znači da je sporni Ugovor o osnivanju društva s ograničenom odgovornošću naziva “Navar Incorporated” od maja 2000. godine “apsolutno ništav pravni posao u dijelu odredbe kojom je kao osnivački ulog od strane prvotužene unijeto i pravo korišćenja na nepokretnostima koje predstavljaju morsko dobro i svojinu tužilje”.

Obrazlažući zahtjev za određivanje privremene mjere, Zaštitnica naglašava da se kompanija “Navar Incorporated” uknjižila na spornim nepokretnostima s pravom korišćenja, ali i da “u upravnom postupku zahtijeva da se to pravo korišćenja upiše kao pravo svojine shodno odredbi člana 419 i 420 Zakona o svojinsko pravnim odnosima”, pišu Vijesti.

“Očigledno je da za tužilju može nastati nenadoknadiva šteta, kao i opasnost da će se ostvarivanje njenog potraživanja osujetiti. Budući da vjerovatnost potraživanja tužilje nesumnjivo proizilazi iz LN 2895 KO Tivat, te zakonskih odredbi, država predlaže da sud odredi privremenu mjeru i zabrani “Navar Incorporated” iz Tivta da na bilo koji način raspolaže, otuđi i optereti nepokretnosti označene kao katastarske parcele 4731, 4732, 4733, 4734 i 4735, sve KO Tivat, s pripadajućim privremenim objektima u ruševnom stanju označenim kao objekat 1, 2, 3 i 4 na katastarskoj parceli 4733 KO Tivat i privremeni objekat 1 na katastarskoj parceli 4734 KO Tivat”, naglašeno je u tužbi.