Društvo

PRIHODI PODGORIČKE "DEPONIJE" ZA ŠEST MJESECI TRI MILIONA EURA

Autor Vasilisa Grgurević Izvor Vijesti

Ukupni prihodi preduzeća "Deponija", za prvih šest mjeseci, ove godine iznose tri miliona, a troškovi 130.000 eura.

Izvor: Printscreen

To je tokom medijskog sastanka na temu "Prezentacija rada prve polovine 2024. godine i budućih planova Deponije Podgorica" kazao izvršni direktor tog podgoričkog preduzeća Aleksandar Božović.

Istakao je da svako preduzeće mora da javno saopštava rezultate svog poslovanja "kako bi građani mogli da sude o svakom menadžmentu i preduzeću".

"Ovo će da bude prva godina kad će Deponija da ima preko sedam miliona eura prihoda, na šta sam jako ponosan. Rashodi su nam, takođe, veći. Na kompletne i veće rashode nijesmo uticali, nego je na to uticao novi Granski kolektivni ugovor (GKU) za komunalna preduzeća. Šta će da se dešava sa tim GKU koji je ispred Ustavnog suda, o tome neću da pričam. To je nadležnost drugih institucija", objasnio je Božović, kako prenose Vijesti.

Istakao je da im je najveći prihod "došao iz deponovanja za pravna lica".

"Osnovali smo terensku ekipu - odjeljenje gdje smo napravili rute i obišli svaki dio grada. Gdje je svaki zaposleni izašao sa tačnim podacima koja su sve pravna lica koja je trebalo da obiđu. Imamo sliku svega što se dešava, i znamo tačno sa svime raspolažemo“, kazao je Božović.

Rekao je da su "najviše uštedjeli na trošak održavanja mehanizacije osnovnih sredstava".

"...U ovoj godini smo potrošili 47.000 eura. Ako gledamo da više ne angažujemo neka eksterna preduzeća da nam rade neke poslove koje mogu naši zaposleni da urade, naravno da ćemo da povećavamo broj zaposlenih, jer stvarno vidimo prostor da možemo da uštedimo veliki novac i to je dvostruki benefit", kazao je Božović, dodajući i da preduzeće mora da gleda kako će ostvariti dobit.

Božović je naglasio da je to preduzeće, do jula, "izvadilo 316.480 tona ambalažnog materijala".

Prema njegovim riječima, ove godine je reciklirano preko 200 vozila, što je, kazao je, bolji rezultat u odnosu na prošle godine.

Božović je pohvalio rad sa Sekreterijatom za komunalne poslove u Glavnom gradu.

"Gdje smo preuzeli veliki dio ambalažnog materijala. Negdje je plan da od septembra krenemo sa Siti kvartom, Rimskim trgom...”, rekao je Božović, kako prenose Vijesti.

Pohvalio je i saradnju sa Ministarstvom prosvjete, nauke i inovacija (MPNI).

"Preuzimali smo knjige i sveske od svih osnovaca iz Crne Gore. Prikupljeno je 106,6 tona iz cijele Crne Gore... To je akcija koja nas je kostala izmedju četiri i po i pet hiljada eura. Novac koji smo zaradili od prodaje toga za ponovnu upotrebu je negdje preko tri hiljade eura Postoje akcije gdje moramo da budemo drustveno odgovorni, a ne da gledamo samo svoju korist", kazao je Božović.

Istakao je da su raspisali javni poziv za izradu studije za bioenerganu, dodajući da bi ona trebalo da bude završena do kraja naredne godine.