Društvo

RTCG UPOZORENA ZBOG REKLAMIRANJA PES-a

Autor Milica Mrvaljević Izvor Vijesti

To se navodi u rješenju AEM

Izvor: MONDO/Gordana Bojanić

Agencija za elektronske medije (AEM) izrekla je upozorenje Radio televiziji Crne Gore (RTCG) zbog kršenja Zakona o audiovizuelnim uslugama jer su u okviru informativnih emisija 22. juna emitovali prikriveno političko oglašavanje, pišu Vijesti.

To se navodi u rješenju AEM.

“Upozorenje se izriče zbog emitovanja prikrivene komercijalne audiovizuelne komunikacije (prikriveno političko oglašavanja), što je zabranjeno članom 68 stav 2 Zakona o audiovizuelnim medijskim uslugama i članom 13 stav 1 Pravilnika o komercijalnim audiovizuelnim komunikacijama”, piše u rješenju.

Nevladina organizacija Media centar podnijela je 24. juna prigovor AEM, u kojem je navela da je Televizija Crne Gore (TVCG) u Dnevniku 2, koji se emituje na prvom i drugom kanalu, objavila opširan izvještaj (četiri minuta) sa skupa Pokreta Evropa sad na kome je osnovan odbor ove parlamentarne stranke za Podgoricu.

“U izvještaju su objavljeni djelovi govora predsjednika te stranke Milojka Spajića, koji trenutno obavlja dužnost predsjednika Vlade, predsjednika tek formiranog stranačkog odbora, Saše Mujovića, koji je aktuelni ministar energetike i rudarstva, te stranačke prvakinje i aktuelne gradonačelnice Podgorice Olivere Injac”, naveli su iz Media centra.

Ocijenili su da takvo izvještavanje sa stranačkog skupa predstavlja odstupanje od Programsko produkcionog plana RTCG za 2024. godinu i kršenje Pravilnika o programskim principima i profesionalnim standardima RTCG.

Media centar ukazao je na odredbe Zakona o audiovizuelnim medijskim usluga, kojima je definisano oglašavanje (član 67), kao i zabrana emitovanja prikrivenih i prevarnih komercijalnih audiovizuelnih komunikacija (član 82), te novčana kazna za kršenje ove zabrane.

RTCG je u izjašnjenju AEM tvrdio da javni servis “apsolutno nije akcentovao u izvještavanju opštinski odbor PES-a, već je to bila informacija kao uvod u priču koja je važna za svakog pojedinca u državi, a to je ekonomski boljitak kroz povećanje zarada, što je jedan od programa PES-a i ulazak u Evropsku uniju”.

“Na događaju koji je predmet prigovora je i pored toga što je riječ o formiranju opštinskog odbora Pokreta Evropa sad u Podgorici, dominantne teme su se odnosile na kreiranje državnih politika koje su od javnog interesa. Zbog toga su informacije u svim medijskim kućama bile ključne u svim informativnim programima ne samo na Javnom servisu, što se ne može ni u kom slučaju podvesti pod komercijalnu audiovizuelnu komunikaciju”, naveli su, između ostalog, u izjašnjenju.

AEM je zaključio da na prikriveno oglašavanje ukazuje to što je u konkretnom slučaju RTCG omogućila predstavljanje aktivnosti, stavova i predstavnika jedne parlamentarne stranke, koje je imalo cilj upravo promociju (oglašavanje) njihovih rezultata, ugleda i društvene podrške.

“A moglo bi dovesti javnost (gledaoce) u zabludu u vezi sa prirodom emitovanog sadržaja, da se radi o izvještaju, a ne (političkom) oglašavanju, zbog načina predstavljanja ili uključivanja u urednički sadržaj koji je, po svom formatu, dominantno prepoznat kao ne-oglasni (radi se dnevnoj informativnoj emisiji)”, piše u rješenju.

Navode da je emitovani segment informativnog programa bez uredničkog obrazloženja usmjeren na predstavljanje informacija od značaja ili u interesu samo jednog subjekta, ali i da je emiter omogućio da se pitanjima voditelja/novinara, najavom, krolom u donjem dijelu ekrana u toku emitovanja priloga nedvosmisleno i neopravdano potenciraju stavovi, pozitivni aspekti rada, rezultata ili aktivnosti samo jednog političkog subjekta, iako bi urednički bilo opravdano i cjelovitije da se o događaju ili pokrenutim pitanjima predstave i drugi aspekti, viđenja drugih lica.

Ukazuju i da je pravo na informisanje o aktuelnim zbivanjima i aktivnostima, te radu državnih organa i funkcionera korišćeno za neprimjereno predstavljanje i promotivno upućivanje na predstavnike političkog subjekata odnosno njihove aktivnosti, ideje ili političke stavove.

U AEM smatraju i da navodi RTCG iz izjašnjenja da “javni servis nije akcentovao u izvještavanju opštinski odbor PES-a, već je to bila informacija kao uvod u priču koja je važna za svakog pojedinca u državi, a to je ekonomski boljitak kroz povećanje zarada, što je jedan od programa PES-a i ulazak u EU” ukazuju da namjera emitera nije bila izvještavanje, informisanje o formiranju odbora partije u skupštini Glavnog grada, nego isticanje programa te partije.

“To potvrđuje izbor izjava/navoda predstavnika ovog političkog subjekta, pokrivalica za najavu i sadržaj krola u toku emitovanja predmetnog priloga, sa jasnom namjerom se direktno promovišu ciljevi i stavovi ovog političkog subjekta, te ugled njegovih predstavnika koji obavljaju javne funkcije (premijer, ministar, gradonačelnica). Iako ga je pripremio i emitovao kao izvještaj o određenom događaju, u suštini, predmetni prilog predstavlja jednostrano pripremljen sadržaj kojim su predstavljeni stavovi samo jedne političke partije…”, navodi se između ostalog u rješenju.

Savjet RTCG odlučio je na elektronskoj sjednici održanoj u petak i subotu da po treći put raspiše konkurs za izbor Ombudsmana, nakon što je konstatovana ostavka Todora Brajkovića. On je podnio ostavku nakon što su ostali kandidati najavili krivičnu prijavu protiv Drljevića i ostalih članova Savjeta koji su glasali za njega.

Sjednica Savjeta nije bila javna, a mediji nijesu zvanično obaviješteni o tome šta je odlučilo to tijelo koje nadzire rad javnog servisa.

Savjet je raspisao i javni poziv za izbor člana Etičkog odbora RTCG, koji je usvojen 15. aprila. Usvojen je i Pravilnik o proceduri izbora kompozicije za Pjesmu Evrovizije 2025, a planirano je da se ove godine na festivalu Montesong izabere pjesma koja će predstavljati Crnu Goru na međunarodnom takmičenju.