Društvo

OD JESENI TESTOVI I ZA ISPITIVAČE ZA VOZAČKI ISPIT

Autor Milica Mrvaljević Izvor Vijesti

Iz resora koji vodi Anđela Jakšić Stojanović podsjetili su da je Pravilnik o sadržaju zahtjeva za izdavanje

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Dva provajdera obrazovanja zainteresovana su za dobijanje licence koja će im omogućiti da sprovode obuku za buduće ispitivače za polaganje vozačkog ispita. U Ministarstvu prosvjete, nauke i inovacija očekuju da će, nakon što ti provajderi sprovedu obuke za zainteresovane, tokom septembra biti organizovano i testiranje, te nakon toga dodijeljene i licence za ispitivače, kako pišu Vijesti.

Iz resora koji vodi Anđela Jakšić Stojanović podsjetili su da je Pravilnik o sadržaju zahtjeva za izdavanje, odnosno produženje licence za ovlašćenog ispitivača za polaganje vozačkog ispita, sadržaju licence i sadržaju i načinu vođenja evidencije o izdatim licencama Ministarstvo donijelo u decembru 2023. godine, a da je u februaru 2024.

Nacionalni savjet za obrazovanje usvojio i Program obrazovanja za sticanje ključnih vještina za ovlašćenog ispitivača za polaganje vozačkog ispita.

“Dva provajdera obrazovanja su podnijeli zahtjeve za izdavanje licence za izvođenje Programa i postupci provjere ispunjenosti uslova i izdavanja licence su u toku. Nakon što provajderi sprovedu obuke zainteresovanim licima, Ministarstvo će formirati komisiju pred kojom će se polagati ispit za sticanje licence, u skladu sa Zakonom o bezbjednosti saobraćaja na putevima. Očekujemo da će proces započeti tokom septembra”, rekli su “Vijestima” iz resora prosvjete, nauke i inovacija.

Upit o licencama za ispitivače za polaganje vozačkih ispita, redakcija je Ministarstvu uputila nakon nezvaničnih informacija o više prigovora koji su upućeni na rad ispitne komisije, odnosno njenih članova, a kandidati su se, pored ostalog, interesovali o tome da li članovi u komisijama za vozački imaju licence za obavljanje tog posla.

Kandidati koji su pristupali polaganju vozačkog, na osnovu zahtjeva za slobodan pristup informacijama (SPI) od resora prosvjete, nauke i inovacija tražili su i podatke o statusu konkretnih članova sadašnjih i ranijih članova komisije.

Tako je Ministarstvu upućen i zahtjev o Milošu Triviću, koji je u Ispitnim komisijama za polaganje vozačkog ispita bio predstavnik resora prosvjete, nauke i inovacija.

Trivić je, kako se navodi u odgovoru na zahtjev za SPI, što su iz Ministarstva potvrdili i u odgovoru “Vijestima”, imenovan je u istim od marta 2021. godine, nakon ostavke jednog od članova ispitnih komisija.

Kako su naveli u rješenju i odgovoru redakciji, u vrijeme imenovanja Trivića, pravilnik koji se odnosi na licence ovlašćenih ispitivača, kao i program na osnovu kojeg se ovlašćeni ispitivači obrazuju nisu bili usvojeni.

“Te isti nije mogao dobiti licencu za ovlašćenog ispitivača za polaganje vozačkog ispita, niti je Ministarstvo u to vrijeme moglo imenovati lice koje ima licencu za ovlašćenog ispitivača”, kazali su.

Kako su dodali, licenca za ovlašćenog ispitivača uvedena je posljednjim izmjenama Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima.

“I prije toga nije postojala kao uslov za člana ispitne komisije za polaganje vozačkog ispita”, rekli su “Vijestima”.

Za drugog člana ispitne komisije, koji je radio sa Trivićem, kako su kazali, nakon što je usvojen Pravilnik, “u skladu sa Zakonom o bezbjednosti saobraćaja na putevima, po automatizmu je dobio licencu za ovlašćenog ispitivača (u skladu sa članom 329 b)”.

“Napominjemo da za vrijeme dok je Trivić bio član ispitnih komisija nismo imali prigovore na njegov ili rad ispitne komisije u kojoj je on bio član. Miloš Trivić više nije član ispitnih komisija za polaganje vozačkog ispita”, kazali su iz Ministarstva.

“Vijesti” su u novembru prošle godine objavile da je tom resoru, u 2022, pristiglo 11 prigovora na rad komisija - osam na teorijski i tri na praktični dio vozačkog ispita.

Tada su iz Ministarstva rekli da se prigovori ne mogu vezati za jednu komisiju ili člana ispitne komisije.

U odgovoru koji su redakciji dostavili u martu, iz Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija su kazali da je vozačku dozvolu B kategorije u 2023. godini steklo manje od polovine ukupnog broja kandidata koji su pristupili provjeri znanja. Tada su kazali i da je položiti vozački teže nego ranije i da je razloga za to više, ali i poručili da prolaznost kandidata ne treba da bude bilo kakav pokazatelj i cilj kojem se teži.

Kako su rekli, “uzrok manje prolaznosti kandidata ne treba tražiti u komisijama za polaganje vozačkog ispita, već i u spremnosti samih kandidata za polažu vozački ispit”.