Društvo

DUKAJ: SLIJEDI PERIOD SUŠTINSKE REFORME

Autor Anđela Vukčević

Iz MJU je saopšteno da su potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku, Nik Đeljošaj i Dukaj, boravili danas u radnoj posjeti Opštini Gusinje.

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević

Slobodno mogu reći da pred nama slijedi period suštinske reforme sistema lokalne samouprave i Opština Gusinje, kao i svaka jedinica lokalne samouprave u Crnoj Gori, imaće punu podršku Ministarstva javne uprave (MJU) na svom razvojnom putu, saopštio je ministar javne uprave Maraš Dukaj.

Iz MJU je saopšteno da su potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku, Nik Đeljošaj i Dukaj, boravili danas u radnoj posjeti Opštini Gusinje.

Iz MJU su kazali da je u razgovoru sa predsjednikom Opštine Sanelom Balićem, Đeljošaj naglasio značaj koji ta opština ima za Crnu Goru, kao i ogroman potencijal za razvoj turizma.

"Unapređenje saobraćajne infrastrukture je važan podstrek valorizaciji turističkih potencijala i poboljšanju kvaliteta života svih stanovnika ovog kraja", rekao je Đeljošaj.

Iz MJU su naveli da je Dukaj izrazio zadovoljstvo povodom posjete opštini Gusinje i kazao da će MJU dati punu podršku, kako bi se obezbijedilo efikasno pružanje usluga građanima u cilju stvaranja jedne efikasne i ekonomične javne uprave.

"Ministarstvo javne uprave aktivno radi na cjelokupnoj reformi sistema lokalne samouprave. Pripremamo novi Zakona o lokalnoj samoupravi koji je usmjeren na decentralizaciju i koji u potpunosti obezbjeđuje efikasnije funkcionisanje sistema lokalne samouprave. Pored decentralizacije, fokus je na unapređenju međuopštinske saradnje i procesa evropskih integracija, što je posebno važno za opštinu Gusinju. Slobodno mogu reći da pred nama slijedi period suštinske reforme sistema lokalne samouprave i Opština Gusinje, kao i svaka jedinica lokalne samouprave u Crnoj Gori, imaće punu podršku Ministarstva javne uprave na svom razvojnom putu", kazao je Dukaj.

U saopštenju MJU se navodi da je Balić upoznao sagovornike sa aktuelnim razvojnim projektima i planovima opštine, kao što je put za Vusanje i Grebaje, i put Gusinje - Plav preko Kruševa.

On je kazao da je ova posjeta značajna za opštinu Gusinje zbog razmjene iskustava i preporuka koje treba sprovoditi na lokalnom nivou i istakao uvjerenje da će i u narednom periodu Ministarstvo javne uprave biti pouzdan i odgovoran partner u pogledu daljeg unapređenje rada lokalne samouprave i efikasnog servisa građana.

"Tokom sastanka, razgovarali su o brojnim temama koje se tiču funkcionisanja opštine, o aktuelnim projektima, budućim planovim sa fokusom na efikasnije pružanja usluga građanima i potencijalnoj saradnji i istaknuto je da se intenzivnijom međuopštinskom saradnjom može doprinijeti izgradnji kadrovskih kapaciteta, ali i realizaciji značajnih projekata u oblasti poljoprivrede, turizma i životne sredine", piše u saopštenju.

Iz MJU su rekli da su Đeljošaj i Dukaj prisustvovali danas svečanoj sjednici Skupštine opštine povodom Dana opštine Plav.