Društvo

MINIĆ I ODOVIĆ DALI ZELENO SVIJETLO ZA SKOČIĐEVOJKU

Autor Vasilisa Grgurević Izvor Vijesti

Vršilac dužnosti glavnog državnog arhitekte Siniša Minić dao je saglasnost na izmijenjeno i dopunjeno idejno rješenje budućeg turističkog kompleksa sa pet zvjezdica, koji planira da se gradi na mjestu nekadašnje vojne baze u mjestu Skočiđevojka nadomak Reževića.

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević

Saglasnost je došla u trenutku kada je Uprava za zaštitu kulturnih dobara po službenoj dužnosti prihvatila Inicijativu Opštine Budva za uspostavljanje zaštite vojnog kompleksa na tom lokalitetu. Zbog odluke Minića, već su najavljene nove krivične prijave projave protiv njega i sada već bivšeg ministra prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine Janka Odovića.

“Daje se saglasnost investitoru “K.D.P. promotion and investments limited” na dopunjeno i izmijenjeno idejno rješenje za izgradnju Turističkog kompleksa SKD limited - hotel kategorije pet zvjezdica, mješoviti model poslovanja, na urbanističkoj parceli 1. Utvrđeno je da je izrađeno u skladu sa urbanističko-tehničkim uslovima i planskim dokumentom Urbanističkim projektom “Turističko naselje Skočiđevojka” u smislu arhitektonskog oblikovanja i materijalizacije objekta. Bruto razvijena građevinska površina je 61.132 kvadrata (planom je zadata 75.543 kvadratna metra), indeks zauzetosti 0,22 (Planom zadato 0,23) indeks izgrađenosti 1,22 (planom zadato 1,51, spratnost objeka od podrum, suteren prizemlje i tri sprata do podrum, suteren, prizemlje i deset spratova (planom nije zadata spratnost). Ostvaren odnos prema građevinskoj liniji i obezbijeđenim kolskim prilazom objektima na vlasničkim parcelama”, piše u rješenju u koje su “Vijesti” Imale uvid.

Prethodno je Direktorat Ministarstva prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine sproveo ispitni postupak, tokom koga je utvrđeno da nije bilo potrebno da se raspisuje međunarodni konkurs, pošto je arhitekta koji je radio idejno rješenje dobitnik Pritzkerove ili RIBBA nagrade.

Glavni državni arhitekta je krajem decembra 2021. dao saglanost kompaniji na idejno rješenje za izgradnju turističkog kompleksa kategorije 5 zvjezdica na urbanističkoj parceli (UP) 1 čija je bruto građevinska površina podzemnih i nadzemnih etaža 80.419 kvadratnih metara, spratnosti sedam suterenskih etaža, prizemlje i sedam spratova za centralni objekat i prizemlje i jedan sprat za vile.

Protiv ovoga rješenja mještanin I. Z. je pokrenuo upravni spor, a Upravni sud je početkom maja 2023. poništio saglanost na idejno rješenje, kako pišu Vijesti.

Mještani su prethodno organizovali proteste, te kao jedna od zamjerki je bila i da pomenuti arhitekta nije nosilac RIBBA nagrade te da je inostrana kompanija bila dužna da raspiše međunarodni konkurs.

Podnošene su i krivične prijave Specijalnom tužilaštvu, te optuživani državni i loklani funkacioneri.

Izmijenjeno i dopunjeno rješenje, ranije je dostavljeno “ Vijestima” od strane inostrane kompanije predviđa da na urbanističkoj parceli br.1 ukupne površine 49. 915,00 kvadrata predviđena je izgradnja luksuznog turističkog kompleksa - hotela kategorije 5 zvjezdica, kojeg čine objekat hotela i šest depadansa - vila, koji posluju po mješovitom modelu poslovanja, shodno Zakonu o turizmu i ugostiteljstvu.

“U korigovanom idejnom rješenju spratnost objekta hotela je smanjena za dvije najviše etaže tj. za 1.645 kvadratanih metara bruto površine. Predviđena spratnost hotela iznosi od podrume, suteren, prizemlje i tri sprata do Po+Su+P+10 spratova. Duž same litice projektovano je šest depadansa - vila, spratnosti prizemlje i jedan sprat. Ukupna ostvarena bruto površina projektovanih svih objekata iznosi 61 132,22 kvadrata, dok prema UTU maksimalno dozvoljena bruto površina iznosi 75 543.00 kvadrata. Po pitanju ostvarenih kapaciteta, ukupan broj smještajnih jedinica u planiranim objektima (hotel+depadasni-vile) iznosi 349 jedinice i 724 ležaja, dok prema UTU maksimalno dozvoljen kapacitet iznosi 1532 ležaja. U jednom krilu hotela projektovan je segment sa hotelskim sobama od ukupno 140 smještajnih jedinica, dok su u drugom krilu hotela projektovane 203 smještajne jedinice tipa apartmana, čime je ostvaren ukupan broj ležaja od 246 u hotelskim sobama i 452 ležaja u hotelskim apartmanima, dok je u depadansima - vila ostvareno ukupno 26 ležaja”, navodi se u projektu.

Kako se ističe posebna pažnja pri projektovanju kompleksa na UP1 je posvećena odnosu prema susjednim parcelama, te mogućem uticaju novoprojektovanih objekata na postojeće ali i buduće objekte u njegovom okruženju.

“Gabariti neizgrađenih objekata su uzeti shodno urbanističkim parametrima iz Urbanističkog projekta Turističko naselje SKD. Iz prikaza datih u nastavku, jasno se sagledavaju dominantne vizure svih susjednih objekata, koje ni na koji način ne ometa kompleks na UP1. Grupacija objekata u uvali na sjevernoj strani, ima prirodnu barijeru na jugu prema UP1 (hrid), dok su njihove vizure dominantno orijentisane na zapad i sjevero-zapad prema moru i Budvi. Ovo su ujedno i jedine parcele na nivou plana čiji će objekti biti na kotama nižim od UP1. Objekti na ostalim parcelama će biti izgrađeni na kotama višim od vrha objekata na UP1, pa samim tim isti ne mogu imati značajniji uticaj na te parcele”, ističu u ovoj kompaniji”, naveli su raije Vijestima iz ove komapnije.

Radović: Odović i Minić će morati debelo da odgovaraju
Lider budvanskih Demokrata Krsto Radović kazao je da nivo beskrupuloznosti i očite korumpiranosti koju je demonstrirao, na sreću kompletnog društva odlazeći ministar Odović, nije viđen u skorijoj istoriji Crne Gore”, kako prenose Vijesti.

“U foto-finišu svog mandata, antidatirao je dokumenta i potpisao saglasnost za projekat na Skočiđevojci, ne bi li očigledno ispunio obaveze prema investitoru za koje je savim izvjesno dobio ozbiljnu apanažu. Ovaj eklatantan primjer korupcije sa naznakama organizovanog kriminala će morati da ima krivični i sudski epilog zbog čega sam primoran da, kao neko ko od samog početka ove afere ukazuje na ovakvo postupanje nadležnih, u skladu sa zakonom i sopstvenom savješću i reagujem. Debelu podršku mu je u ovom poslu dao i državni arhitekta Minić i sa žaljenjem konstatujem da su ova dva lica u trajanju svojih mandata učinili ozbiljnu štetu državi posmarajući njene najdragocjenije djelove teritorije kao plijen za brzo bogaćenje. Nikad donešeni snacioni plan Budve pretočen je u plan za njeno dokusurivanje u smislu prostornog planiranja, upravo jer su o njenom prostoru odlučivali ljudi koje je samo interesovala debela finansijska korist, koje su se domogli, ali koja će ih i odvesti tamo gdje zaslužuju da budu”, saopštio je Radović.

Uprava će da zaštiti, Kiprani tvrde da se radi o nezapamćenom pritisku
Uprava za zaštitu kulturnih dobara po službenoj dužnosti prihvatila je prošle sedmice Inicijativu Opštine Budva za uspostavljanje zaštite vojnog kompleksa na lokalitetu Skočiđevojka nadomak Reževića.

Iz Uprave su naveli da nekadašnji vojni kompleks “Skočiđevojka” zadovoljava kriterijume autentičnosti i integriteta, stepena očuvanosti, a posjeduje i istorijski, arhitektonski, pejzačni, ambijentalni, tehnički, dokumentarni i drugu društveni značaj i osobenosti.

Glavna gradska arhitektica Jelena Lazić predala je prošlog mjeseca Inicijativu za hitno uspostavljanje prethodne zaštite vojnog kompleksa - baterija obalske artiljerije “Skočiđevojka” kao kulturnog dobra Upravi za zaštitu kulturnih dobara Crne Gore.

Inicijativu je podržalo Ministarstvo odbrane na čijem je čelu Dragan Krapović.

Iz kiparske kompanije su reagovali navodeći: “Svjedoci smo da politički akteri i interesne grupe, u prethodnih nekoliko nedjelja, vrše nezakonit pritisak nezapamćenih razmjera na administrativne organe, sa ciljem onemogućavanja razvoja našeg projekta”.

“Upravo je i inicijativa, koja je podnijeta od strane gradskog arhitekte iz Budve, primjer nezakonitog uticaja, a njen stvarni cilj nije očuvanje kulturnog dobra, već isključivo onemogućavanja razvoja predmetnog projekta”.