Društvo

ASK: NEMA NIČEG SPORNOG U DONACIJI MORSKOG DOBRA KOJA JE UČINJENA U KORIST FK PETROVAC

Autor Anđela Vukčević Izvor Vijesti

U prijavi je navedeno da je Mikijelj kao direktor Morskog dobra u julu 2021. sa računa tog državnog preduzeća uplatio iznos od 40.000 eura kao sponzorstvo na račun FK “Petrovac”.

Izvor: Promo/ASK

Direktor Morskog dobra Mladen Mikijelj nije bio u sukobu interesa kada je u julu 2021. godine sa računa tog državnog preduzeća prebacio 40.000 eura donacije Fudbalskom klubu “Petrovac”, u kojem su angažovana njegova dva brata, tvrdi direktorica Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) Jelena Perović.

Agencija je 2022. pokrenula ispitni postupak nakon prijave u sumnju na kršenje Zakona o sprečavanju korupcije, okončala ga u novembru prošle godine, a objavila tek nedavno na svom sajtu.

U prijavi je navedeno da je Mikijelj kao direktor Morskog dobra u julu 2021. sa računa tog državnog preduzeća uplatio iznos od 40.000 eura kao sponzorstvo na račun FK “Petrovac”.

U tom klubu su braća direktora Morskog dobra - Zoran i Aleksandar Mikijelj, jedan aktivni fudabler, dok je drugi direktor kluba, zbog čega je podnosilac prijave smatrao da je Mladen Mikijelj javni interes podredio privatnom.

On je, navodi se u anonimiziranoj odluci, u postupku pred ASK-om, izjavio da nije prekršio Zakon o sprečavanju korupcije niti da je privatni interes svoje familije podredio javnom, jer odluku da se fudbalskom klubu u kojem su njegova braća igrač i direktor, nije donio on lično, već Upravni odbor Morskog dobra, pišu Vijesti.

Upravni odbor je to, tvrdio je Mikijelj pred Agencijom, učinio na osnovu zahtjeva za sponzorstvo od 50.000 eura, koje je FK “Petrovac” podnio tom državmom preduzeću u ljeto 2021.

Mikijelj je, stoji u odluci, ASK-u dostavio i interni pravilnik Morskog dobra o načinu davanja i utvrđivanju kriterijuma za davanje donacije, sponzorstva, reklame i poslovne saradnje, finansijske i druge pomoći od 13. maja 2021.

FK “Petrovac” je zahtjev za sponzorstvo dostavio 19. jula 2021. godine, a UO Morskog dobra, kojim je tada predsjedavao Blažo Rađenović, odobrio ga je od 30. jula.

40 hiljada eura sponzorstva odobrilo je Morsko dobro u julu 2021. za Fudbalski klub “Petrovac”, u kome su dva brata izvršnog direktora Mladena Mikijelja. Jedan od braće je direktor kluba, a drugi fudbaler

Mikijelj je naglasio da je samo UO preduzeća nadležan da donosi odluke o sponzorstvima i pomoći pojedinačne vrijednosti veće od 1.000 eura, kao i da on kao direktor u tome nije učestvovao kada je u pitanju bio zahtjev za sponzorsvo fudbalskom klubu u kome su angažovana njegova dva brata, pišu Vijesti.

“Utvrđuje se da javni funkconer Mladen Mikijelj nije prekršio član 7 i 8 Zakona o sprečavanju korupcije jer javni interes nije podredio privatnom i nije izazvao sukob interesa u vršenju javne funkcije”, piše u odluci koju je 20. novembra prošle godine po ovom pitanju konačno donijela ASK, a koju potpisuje Perović.

“Nakon ocjene izvedenih dokaza... te izjašnjenja javnog funkcionera, Agencija je utvrdila da Mladen Mikijelj nije prekršio član 7 i 8 Zakona o sprečavanju korupcije jer nije učestvovao u odlučivanju i donošenju odluke za dodjelu sponzorstva FK ‘Petrovac’, čime javni interes nije podredio privatnom i nije izazvao sukob interesa u vršenju javne funkcije, kojim dokazima je Agencija poklonila punu vjeru cijeneći ih jasnim i istinitim, a što potvrđuje i član 7 citiranog Pravilnika koji propisije da o donaciji, sponzorstvu i pomoći u iznosu preko 1.000 eura odlučuje i odluku donosi Upravni odbor Javnog preduzeća”, procijenila je Perović.