Društvo

"PAUK" PONOVO NA ULICAMA NIKŠIĆA

Autor Vasilisa Grgurević Izvor Vijesti

Specijalno vozilo “pauk” od naredne sedmice ponovo će se naći na ulicama Nikšića, a načelnik Komunalne policije Veselin Čurović se nada da će njegov povratak dati rezultate i dovesti do uspostavljanja komunalnog reda.

Izvor: Mondo/Goran Sivački

Krajem 2022. godine “pauk” je, nakon dugogodišnje pauze, bio na ulicama Nikšića, ali su, kako objašnjava Čurović, nakon isteka ugovora o zakupu Komunalna policija i Parking servis ostali bez njega.

“Bez vozila za premještanje nepropisno parkiranih atomobila bili smo skoro godinu. Sada smo nabavili vozilo sa savremenom novom platformom za podizanje nepropisno parkiranih vozila i ono će biti u funkciju već sljedeće sedmice”, kazao je Čurović “Vijestima”.

Ističe da se, kada je u pitanju saobraćajni red, vidjela razlika prije i poslije funkcionisanja prethodnog.

“Sugrađani, čim su primijetili da nema vozila za premještanje nepropisno parkiranih automobila, počeli su da skidaju registarske oznake i da parkiraju automobile na onim mjestima koja za to nijesu predviđena, kao što su zelene površine, trotoari, ispred ugostiteljskih objekata, u blizini pješačkih prelaza, ali i na parking mjestima označenim za osobe sa invaliditetom”, kazao je Čurović, kako prenose Vijesti.

Objašnjava da će sa mjesta koja nijesu dozvoljena za parking ukloniti sva vozila sa registarskim oznakama ili bez njih, kao i da će biti uklonjeni i automobili koji su dug vremenski period na parkingu.

“Pauk” će djelovati, najvećim dijelom, u užem jezgru grada a nepropisno parkirane automobile prenosiće na lokaciju u Ulici Radoja Dakića, preko puta Tehnopolisa. Čurović apeluje na sugrađane da poštuju zakon i procedure, jer će u suprotnom biti sankcionisani i podsjeća da je cijena parkinga od 30 do 50 centi po satu, u zavisnosti od zone, pa se više isplati pravilno parkirati automobil.

“Novčana kazna za nepropisno parkirano vozilo na trotoaru ili kolovozu je 60 eura, odnosno 40 ukoliko se plati u roku od osam dana. Započeta radnja premještanja vozila se plaća 30 eura, a isto tolika je cijena i za usluge odvoženja vozila, dok se pet eura plaća za svaka 24h, koliko se vozilo čuva na parking prostoru, tako da je ukupna cijena za odvoženje nepropisno parkiranog vozila 125 eura, odnosno 105 ako se plati u roku od osam dana”, kazao je načelnik Komunalne policije.

Kazna za započetu radnju, kada “pauk” podigne, ali ne odveze nepropisno parkirani automobil, je od 75 do 95 eura, u zavisnosti od toga da li vozač istu plati u roku od osam dana ili kasnije.