Društvo

POLICIJA DOBILA 75 NOVIH VOZILA, BRZO STIŽU I UNIFORME

Autor Anđela Vukčević Izvor Vijesti

Šaranović je kazao da je, nakon višegodišnje sage, nabavljeno 75 novih patrolnih vozila, uz uštedu od 630.000 eura u odnosu na plan.

Izvor: Demokrate

Nabavka 75 novih patrolnih vozila kroz transparentni, pravični i zakoniti postupak jedan je od najznačajnijih iskoraka u stvaranju boljih uslova za rad policijskih službenika, kazao je ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović.

Nova "škodina" vozila policija će korisititi u naredne tri godine.

Šaranović je rekao i da će do kraja naredne sedmice avio-helikopterska jedinica MUP-a na raspolaganju imati dva helikoptera.

Ministar je na konferenciji za novinare ispred MUP-a, rekao da su za kratak period detektovali sve izazove sa kojima se suočavaju policijski službenici i da "odlučno rješavaju sve nagomilane probleme".

Šaranović je kazao da je, nakon višegodišnje sage, nabavljeno 75 novih patrolnih vozila, uz uštedu od 630.000 eura u odnosu na plan, pišu Vijesti.

"Krajem juna imali smo prvu isporuku vozila, a danas je kompletna isporuka završena, dakle, 35 dana prije ugovorenog roka", rekao je Šaranović.

Dodao je da su nabavljena 33 vozila za sektor kriminalističke policije, dok je u petak pokrenut i postupak nabavke 23 nova terenska patrolna vozila.

"Na ovaj način naša policija dobija pouzdana i moderna vozila, po najvišim standardima bezbjednosti, koja omogućavaju efikasniji rad i povećanu sigurnost u obavljanju policijskih zadataka", kazao je Šaranović.

Istakao je i da je pokrenut postupak nabavke novih policijskih uniformi.

"Vjerujemo da će službenici u najkraćem roku, nakon devet godina, dobiti nove uniforme", naveo je Šaranović.

Ministar je rekao i da će do kraja naredne sedmice avio-helikopterska jedinica MUP-a, pored aviona za gašenje požara, na raspolaganju imati i dva helikoptera.

"Nakon gotovo četiri godine, jedan helikopter je stavljen u operativno stanje i uspješno je učestvovao u višednevnoj vježbi u Beranama, dok će se drugi helikopter pridružiti floti u narednih nekoliko dana. Ovo će biti snažan iskorak za naš sistem zaštite i spasavanja, a isti helikopteri će u cilju poboljšanja bezbjednosti u saobraćaju, nadzirati ključne saobraćajnice u zemlji tokom turističke sezone", najavio je Šaranović.

On je kazao i da su pokrenuli šire konsultacije u cilju implementacije modela koji će riješiti problem kadrovskog deficita službe u narednih nekoliko mjeseci.

"To će podrazmijevati primanje u policijski sastav nekoliko stotina službenika i produženje roka za ostvarivanje uslova za penziju po povlašćenim uslovima", rekao je Šaranović.

On se zahvalio službenicima Sektora za borbu protiv kriminala i regionalnih centara bezbjednosti na dananonoćnom radu i postignutim rezultatima u borbi protiv kriminala, pišu Vijesti.

"Posljednjih dana je primjetna orkestrirana akcija kriminalnih i drugih struktura, a sve sa ciljem bacanja sjenke na rad policije u ovoj oblasti. Nikada bolje rezultate u borbi protiv organizovanog kriminala niko ne može osporiti, jer to potvrđuju egzaktne činjenice. Po prvi put je rasvijetljeno teško ubistvo počinjeno posredstvom eskplozivne naprave, a ravjetljavaju se i ubistva izvršena i prije nekoliko godina. Sva krivična djela protiv života i tijela nastala kao rezultat obračuna organizovanih kriminalnih grupa iz prošle i ove godine rasvijetljena su u ovoj godini. Ovogodišnja lišavanja slobode nekadašnjih nosilaca najviših funkcija u tužilačkoj i policijskoj organizaciji, ali i uspostavljeni sistem provjere integriteta policijskih službenika jasno govore da više neće biti mjesta kriminalcima među policajcima. Zbog svega ovog, vjerujem nosiocima borbe protiv kriminala kada kažu da kriminal nije i neće biti jači od države. Zbog toga snažno iza njih stoji i ovaj menadžment MUP-a i ova Vlada, jer nema većeg zaloga za budućnost naše zemlje od pobjede nad kriminalom", zaključio je Šaranović.