Društvo

NA ULICAMA PODGORICE STARTOVALE BICIKLISTIČKE PATROLE KOMUNALNE POLICIJE

Autor Milica Mrvaljević

Od 4. juna do kraja novembra dio redovnih radnih aktivnosti Službe komunalne policije Glavnog grada Podgorice će biti i rad u biciklističkim patrolama, saopšteno je iz Glavnog grada.

Izvor: Glavni grad Podgorica

Kako je saopšteno, rad biciklističkih patrola "će u bitnom uticati na podizanje komunalne discipline u oblastima komunalnog reda gdje je zakonski propisana nadležnost za postupanje Službe komunalne policije, kroz kontinuirano prisustvo komunalih policajaca".

Trenutno su aktivne dvije biciklističke patrole i taj broj, kažu, će se povećavati, shodno potrebama na terenu do šest biciklističkih patrola, koje će u početku biti raspoređene po rejonima.

"Operativnost biciklističkih patrola na održavanju komunalne discipline se ogleda kroz kontinuirano prisustvo komunalnih policajaca na svim lokacijama u Podgorici, kao i lokacijama van gradskog jezgra: Stari aerodrom, Zagorič, Masline, Zabjelo, Konik…Analizom rada na terenu konstatovano je da je najčešće kršenje komunalnog reda u oblastima zaštite zelenih i drugih javnih površina od nepropisnog parkiranja vozila, prodaja van mjesta predviđenog za tu namjenu – vanpijačna prodaja, deponovanje komunalnog otpada na javnim površinama, devastacija parkovskog mobilijara i sl.", navodi se u saopštenju.

"U navedenim oblastima, u kojima počinioci prekršajne radnje samim prepoznavanjem službenog vozila Službe komunalne policije, napuste lice mjesta, onemogućena je efikasna primjena ovlašćenja od strane komunalnog policajca. Upravo sa aspekta efikasnog obavljanja radnih zadataka rad komunalnih policajaca u ”biciklističkim patrolama” povećava stepen komunalne discipline i umanjuje rizike od prekršaja, iz razloga što su komunalni policajci mobilniji i prisutniji u svim djelovima grada i nijesu ograničeni saobraćajnim gužvama", zaključuje se u saopštenju.