Društvo

ASK UTVRDILA: PERUNOVIĆ I MARINOVIĆ KRŠILI ZAKON

Autori TV Vijesti Marija Milošević

Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) utvrdila je da je bivši direktor “Montefarma” Goran Marinović prekršio Zakon jer je istovremeno bio i predsjednik Odbora direktora preduzeća “Biznismontenegro”.

Izvor: MONDO/Mia Stanković

ASK je utvrdila i da je predsjednik Odbora direktora “EPCG-Željezara Nikšić” Marko Perunović takođe postupao suprotno Zakonu o sprečavanju korupcije jer toj instituciji nije dostavio tačne podatke o imovini i prihodima za 2021. godinu.

Marinović je u izjašnjenju ASK tvrdio da nije znao da ne može obavljati obje funkcije istovremeno, dok je ta ustanova, navodi se u odluci, utvrdila da je bivši direktor “Montefarma” prekršio član 12 Zakona o sprečavanju korupcije, koji propisuje da javni funkcioner ne može biti predsjednik ili član upravljanja I nadzornog organa, izvršni direktor, član menadžmenta javnog preduzeća, ustanove ili drugog pravnog lica…

Bivši direktor je dvije funkcije istovremeno obavljao od 16. juna 2021. do 6. decembra iste godine.

“Agencija je cijenila i navode javnog funkcionera koji je istakao da nije znao da ne može obavljati obje funkcije, te da su prije njega svi direktori ‘Montefarma’ bili i predsjednici Odbora direktora ‘Biznismontenegro’, ali je našla da nemaju uticaja na drugačije odlučivanje…”, navodi se u dokumentu koji potpisuje direktorica ASK Jelena Perović, prenose Vijesti.

Marinović je odlukom ministra zdravlja Vojislava Šimuna smijenjen sa te funkcije početkom aprila, nakon što je Komisija tog Vladinog resora utvrdila da je prekršio niz zakona i drugih propisa.

Komisija za kontrolu rada zdravstvenih ustanova ministra je obavijestila da je Marinović postupao suprotno Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, Zakonu o radu, Pravilniku o bližim uslovima za obavljanje dopunskog rada, ali i da nije poštovao Statut i Pravilnik o sistematizaciji radnih mjesta.

Ministarstvo zdravlja problematizovalo je više ugovora o zakupu, ugovora o ustupanju i potraživanju (cesiji), ugovora o dodjeli pozajmice, te ugovora o instaliranju led displeja, ali i o obavljanju konsultantskih usluga koje je Marinović potpisao. Prethodno je i Državna revizorska institucija (DRI) dala negativno mišljenje na reviziju pravilnosti poslovanja u mandatu Marinovića, a taj nalaz proslijeđen je Specijalnom državnom tužilaštvu.

U odluci ASK, koja se odnosi na slučaj bivšeg predsjednika Odbora direktora EPCG Perunovića, piše da je prekršio član 23 istog Zakona, a koji se odnosi na prijavljivanje izvještaja o prihodima i imovini sa tačnim i potpunim podacima.

Perunović je, piše, prekršio Zakon o sprečavanju korupcije jer nije prijavio da je na ime ličnih primanja/ostalih naknada na koje se plaća samo porez na dohodak fizičkih lica od Elektroprivrede ostvario prihode od 2.618,26 eura, ali i dva kredita od 15.000 i 13.600 eura, kao ni prihod od 15.000 eura po osnovu ugovora o uslugama i poslovnoj saradnji sa EPCG i Zavodom za geološka istraživanja.

“Agencija je cijenila i dio navoda bivšeg javnog funkcionera da se radi o previdu, te da nije imao nikakvu namjeru da navedene podatke o prihodima i kreditnim zaduženjima sakrije, ali je našla da isti nemaju uticaja…”, navodi se u odluci, prenose Vijesti.

Osnovno državno tužilaštvo (ODT) u Nikšiću podnijelo je krajem prošle godine optužnicu protiv Perunovića, zbog krivičnog djela “posluga”.

Perunović se sumnjiči da je službenu karticu koristio za privatna plaćanja.

On je u maju prošle godine, dok je bio na funkciji u Željezari, zloupotrijebio službenu biznis karticu tako što je na bankomatu jedne poslovne banke u Nikšiću podigao 200 eura, nakon čega se u jednom od objekata za priređivanje igara na sreću, kroz sedamnaest izvršenih transakcija poslužio novcem sa kartice u ukupnom iznosu od 18.800 eura.

Perunović je novac vratio dan kasnije, a nakon što je sve dospjelo u javnost podnio je neopozivu ostavku na funkciju koju je obavljao.

Tom prilikom je kazao da nije zloupotrijebio službenu karticu i pribavio ličnu korist. Za krivično djelo posluga zaprijećena je kazna zatvora od tri mjeseca do tri godine, kako pišu Vijesti.