Društvo

CRNOGORSKI BARBERI PRIKAZALI NAŠU TRADICIJU KROZ ŠIŠANJE I BRIJANJE NA BEOGRADSKOM SAJMU "DODIR PARIZA"

Autor Anđela Vukčević

Projekat koji je radjen od strane Ilija Barber16 shopa iz Podgrice na čelu sa Tijanom Digital prikazan je na sceni Beogradskog sajma “ Dodir Pariza” u sklopu Serbia Barber Week-a.

Beogradski sajam, barber
Izvor: MONDO

Ideja projekta je bila da prikažu kako se nekad u Crnoj Gori šišalo i brijalo kada nisu postojale savremene tehnike kao ni alat koji se koristi sada.

Vratili su se u period kako su se nekad naši stari šišali i brijali.Frizeri su radili od kuće, kako kažu obično je majka bila ta koja je ugošćavala seljane ona bi ih počastila starom domaćom rakijom i kafom dok bi svi śeđeli za sofrom. Nekad nije bilo savremenih tehnika šišanja i alata, šišalo se starim krojačkim makazama i ručnom mašinicom. Majka bi pripremila vodu za brijanje, dok brijač na kajišu naoštri britvu, brijalo se britvom ta tradicija još uvijek živi. Brkovi su bili ponos naših ljudi i niko nije smio da dira brkove sem’ onoga ko mu ih je sređivao. Za srećan put, majka bi seljane pratila kofom vode. Šišanje se od tad do sad mijenjalo tokom vremena zavisno od kulture i vjerovanja, danas su moderne tehnike postale dominantne ali praksa tradicionalnog šišanja i brijanja ostavila trag i dan danas.

Kultura i tradicija Crne Gore su srž identiteta ove predivne zemlje. Oni ne samo da čuvaju bogato naslijeđe prošlosti, već i oblikuju savremeni život i stavove ljudi. Kroz umjetnost i običaje.Crna Gora otkriva svoju jedinstvenu priču i poziva svijet da se dive njezinoj raznolikosti i ljepoti kako nekad tako i sad.

Nakon ovog nastupa barber Ilija Ljumovic je osvojio dvije nagrade.Nagradu za “ Najoriginalnijeg barbera 23/24godine” i nagradu za “ Najbolji barber shop 23/24 godine”