Društvo

UDRUŽENJE SUDIJA REAGOVALO POVODOM OBJAVLJENOG TEKSTA NA PORTALU ,,IN4S"

Autor Đina Radulović

Oglasili su se iz Udruženja sudija Crne Gore povodom teksta objavljenog na portalu ,,IN4S" od 14.04.2024. godine, pod naslovom ,,Sva suđenja kume Željke Jovović: Oslobođeni kriminalci, zelenaši i pedofili" radi objektivnog informisanja javnosti.

Izvor: MONDO

U prednje pomenutom tekstu, komentariše se postupanje sutkinje Željke Jovović u predmetima u kojima je postupala, a između ostalog, navodi se da ,,sudija očigledno ima visok prag tolerancije kada su u pitanju kriminalci, zelenaši ili čak pedofili", ,,minimalne kazne i oslobađajuće presude kriminalcima su specijalnost sudije Jovović", ,,osumnjičeni za ubistvo: tri mjeseca zatvora", ,,pustila zelenaša iz zatvora - dan nakon izlaska ponovo uhapšen zbog ugrožavanja sigurnosti", ,,najskandaloznija presuda: oslobodila pedofila jer je djevojčica izgledala punoljetno",

Udruženje sudija Crne Gore u novinarama i medijskim kućama prepoznaje istinske partnere u cilju objektivnog informisanja javnosti Crne Gore, jačanju i vraćanju povjerenja javnosti u sudstvo, te u konačnom dobijanju povratnih kritika i percepcije koju javnost ima u samo pravosuđe.

,,Poštujući prirodu novinarskog poziva, ujedno poštujemo i štitimo slobodu izražavanja. Međutim, korišćenje ove slobode povlači za sobom određene dužnosti i odgovornosti, od kojih je jedna od najvažnijih dužnost objektivnog informisanja javnosti.

U tom pravcu je zaista nužno istaći, da su osnovna načela i temelji savremenog novinarstva, pa kojima bi se valjda trebao voditi i neimenovani autor navedenog teksta, načelo istinitosti, poštenja, tačnosti, uravnoteženosti i nepristrasnosti, a osim navedenog,
novinarski rad bi se trebao temeljiti i na objektivnosti, brzini i zanimljivosti plasirane informacije.

Nažalost, nijedno od navedenih načela u konkrentom nije ispoštovano. O tome, da se radi o informacijama koje su netačne i neistinite nema ni potrebe govoriti, jer je u tom pravcu već dovoljno rečeno u saopštenju koje je Osnovni sud u Podgorici izdao dana 26.01.2017. godine - dakle prije više nego sedam godina, na gotovo istovjetni tekst koji je tada objavljen na istom ovom portalu.

Ono što brine, i zbog čega je i nužno reagovati, jeste pitanje zašto bi jedan novinar i jedan medij, nakon toliko godina sada ponovo plasirao u javnost tekst koji je već jednom objavljen i koji je i tada demantovan kao netačan i neistinit. Jasno je da isto ne može predstavljati aktuelnu i zanimljivu vijest, već samo očigledan maliciozni pokušaj diskreditacije imenovane sudije", saopštavaju iz Udruženja sudija Crne Gore.

Kako javljaju iz Udruženja sudija, iz tog razloga je bitno ukazati na dvije stvari:

Kao prvo, sve odluke koje jedan prvostepeni sudija donese, pa tako i odluke imenovane sudije, prolaze kontrolu jer protiv istih je moguće izjaviti žalbu, po kojoj odlučuje sud višeg stepena. U odnosu na većinu pomenutih odluka su stranke koje nijesu bile zadovoljne koristile pravo žalbe i sve te odluke su prošle ocjenu zakonitostI pred Višim sudom u Podgorici, i sve su potvrđene. Dakle, kvalitet rada jednog sudije, bez obzira kako se zvao, biće kontrolisan od strane onih koji to zaista trebaju činiti, a to su sudovi viših instanci i Sudski savjet, a ne nepoznati autori novinskih članaka i laička javnost.

Kao drugo, jasno je da se sada, kao i nebrojeno puta ranije, plasiranjem ovakvih tekstova pokušava direktno uticati na odluke Sudskog savjeta pred kojim su aktuelni konkursi o izborima predsjednika sudova ili napredovanja sudija u sudove viših instanci.

Udruženje sudija Crne Gore, još jednom poziva javnost da se uzdrži od ovakvih i sličnih malicioznih pokušaja diskreditacije crnogorskih sudija, te da svako u okviru svoje profesije i svojih nadležnosti svoj posao vrši profesionalno, časno i zakonito.