Društvo

Martinović: Oko 30 miliona EUR za projekte iz oblasti zaštite životne sredine

Autor Milica Mrvaljević Izvor MINA

Ministarstvo turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera će tokom ove godine kroz dostupne programe podržati projekte iz oblasti zaštite životne sredine od oko 30 miliona EUR, saopštio je resorni ministar Vladimir Martinović.

Izvor: MONDO/Teodora Orlandić

Projekte će implementirati Eko-fond.

Martinović je, kako je saopšteno iz Ministarstva turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera, kazao da će sredstva prikupljena od zagađivača po principu „Zagađivač plaća“, kao i od aukcije CO2 kredita u prošloj godini, rezultirati plasmanom za projekte koji se uveliko sprovode i koji doprinose očuvanju životne sredine.

“Kada govorimo o kontinuitetu i spremnosti da ulažemo u iste ili slične projekte, ove godine smo iz istih izvora od kojih se prikupljaju sredstva, planirali da građanima, privredi i javnom sektoru, obezbijedimo oko 11 miliona EUR direktne bespovratne finansijske podrške”, naveo je Martinović.

Kako je rekao, kada se svemu tome doda i implementacija paketa podrške Evropske komisije za saniranje energetskog siromaštva kroz mjere energetske efikasnosti, građani će imati direktnu podršku od ukupno osam miliona EUR i stepen subvencije čak preko 50 odsto, a sektor turizma 3,5 miliona EUR za iste mjere.

“Sa ponosom možemo da kažemo da je u ovogodišnjem ciklusu implementirana, definisana i planirana podrška građanima, privredi i javnom sektoru, uz dodatna sredstva prikupljena od međunarodne saradnje, oko 30 miliona EUR i da najavimo kontinuitet ovih mjera i projekata, jer građani to zaslužuju”, naveo je Martinović.

On je naglasio da je u toku priprema za drugu fazu projekta Solari 5000+, kao nastavak uspješno realizovane prve faze projekta Solari 3000+ i 500+ koje je pokrenuto u saradnji Ministarstva, Eko fonda i Elektroprivrede.

Martinović je dodao da su građani, interesovanjem i odlukom da instaliraju foto naponske sisteme na svojim krovovima, postali pioniri energetske tranzicije.

“Međutim, to je samo jedan od koraka kada se govori o korišćenju novca koji država ubira od ekoloških naknada a koji će protokom vremena brojati desetine miliona eura na godišnjem nivou”, zaključio je Martinović.