Društvo

STANARI LAMELE C SPREMNI NA DOGOVOR SA DRŽAVOM!

Autor Ivona Ulićević Izvor CdM

Lamela C u podgoričkom naselju Zabjelo biće srušena uprkos pokušajima opstrukcije, saopšteno je iz resornog Ministarstva.

Zabjelo Ljubović
Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević i Gordana Bojanić

Rješenje o rušenju Lamele C na Zabjelu biće sprovedeno, saopštili su iz Ministarstva prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine. Najavljuju razgovore sa kupcima stanova, koji su kažu spremni na kompromis. Za struku, u ovoj situaciji, kupci su kolateralna šteta u procjepu između države i investitora „PS Gradnje“.

Najavljeni su i razgovori ministra Janka Odovića sa vlasnicima stanova, koji kažu da su spremni na kompromis.

“Ako imamo ekvivalent koji smo ovdje kupili ne vidim zašto ne bismo”, Čedomir Radičević, vlasnik stana u lameli C.

Dok vlasnici stanova čekaju ministrov predlog i odluku Upravnog suda za rušenje, jedino je izvjesno, kažu, da su prevareni, te planiraju tužbu, prenosi CdM.

“Kada je uknjižen objekat 2022. od investitora počela su zaključenja ugovora kod notara. Nema takve zabilješke da je objekat predviđen za rušenje pa je jednostavno da smo mi slobodno ušli u kupoprodaju. Mi smo vjerovali da ako se to gradi, da može da se gradi, nije naše da idemo po institucijama i tražimo rješenja”, navodi Radičević.

Za struku, u ovoj situaciji, kupci su kolateralna šteta u odnosuna relaciju država-investitor „PS Gradnja“. Kažu da je nevjerovatno da je neko godinama gradio objekat, a da na to niko nije reagovao.

“U ovom slučaju mislim da su zakašnjele reakcije državnih institucija jer su trebale u početku da spriječe gradnju i obavežu investitora da pripremi papire za dozvolu za gradnju objekta”, navodi notar Branislav Vukićević.

“Država ima aparat prinudne sile koja ima iza sebe ogroman broj zaposlenih, inpekcije. Država treba da preduprijedi ponašanje investitora ako je on gradio bez dozvole”, kazao je advokat Dražen Ćorović, prenosi CdM.

Iz resornog Ministarstva poručuju da će fokus biti na poštovanju zakona i usmjerenosti ka pravnoj državi i principu vladavine prava.