Društvo

NAJAVLJENO DA ĆE SE DANAS RUŠITI LAMELA C, ALI IPAK NEMA USLOVA ZA TO

Autor Mirela Ljumić Izvor CdM

Lamela C ima 83 stana.

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević

Iako je za danas bilo najavljeno da će podgorička firma PS Gradnja danas početi sa rušenjem stambene zgrade Lamela C ispod Ljubovića, u kojoj je prodala stanove to se nije desilo. Ispred zgrada okupili su se stanari koji nisu dozvoljavali da se ruši objekat, a situaciju na terenu su pratili i pripadnici Uprave policije. Policija se povukla, jer se nisu pojavili predstavnici Centra za socijalni rad. Okupljeni stanari pozvali su resornog ministra Janka Odovića, javlja CdM.

Ukoliko objekat bude srušen stanari najavljuju da će tužiti i investitora i državu.

Početak rušenja bio je najavljen za osam časova, ali su se u znak protesta okupili stanari koji su najavili da će životima bratinti svoje domove. Na licu mjesta bili su inspektor Novak Lakušić, policija, ali se nisu pojavili predstavnici podgoričkog Centra za socijalni rad pa se za danas od rušenja odustalo.

“Nema uslova za rušenje. Nije došla služba Centra za socijalni rad. Policija ne čuva više ovaj dio, i nema rušenja danas”, kazao je Lakušić novinarima.

Sve se ovo se dešava nakon što je ministar prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine Janko Odović prije nekoliko dana na mreži X objavio da će Lamela na Zabjelu biti srušena “kada za to budu obezbijeđena sredstva u budžetu”. Inspekcija je još 2019. godine donijela rješenje o rušenju.

Firma je prodala sve stanove u zgradi, njih 83, od kojih se 90 odsto u katastru vodi na kupce, dok je kod ostalih 10 odsto postupak uknjižbe u toku, piše CdM.

Vlasnici stanova Lamele C u podgoričkom naselju Zabjelo uvjereni su da neće doći do najavljenog rušenja te zgrade jer je riječ o svojini 83 etazna vlasnika stanova koja je Ustavom i Zakonima države visestruko zaštićena.

Stanari tvrde da nijesu bili upoznati s tim da je zgrada nelegalno izgrađena.

Na osnovu DUP-a “Lamela C je dio objekta koji je građen u skladu sa DUP “Zajedno – Ljubović BLOK A”, a koji je opozvan u toku 2020. godine kada su sve lamele bile izgrađene u sadašnjim gabaritima.

Lamela C ima 83 stana.

Možda ce vas zanimati