Društvo

TERZIĆ: NOSIO POLICIJSKU ZNAČKU, A SADA VOZI AUTO OD 500.000 EURA!?

Autor Ivona Ulićević Izvor Vijesti

Vršilac dužnosti direktora Uprave policije Nikola Terzić kazao je da se ne osjeća prijatno kad "dođe u posjed informacija o kolegama koji su radili za kriminalne grupe".

Izvor: MONDO

Specijalni tužilac Miroslav Turković kazao je da se ispituje životni stil funkcionera koji odudara od normalnog, srazmjernog, onoga što jesu zakoniti prihodi, i to u svim predmetima u kojima se istražuje postojanje korupcije.

"Sinoć sam dobio informaciju da je jedan od bivših službenika kupio vozilo od 500.000 eura, a do juče je nosio policijsku značku. Radi se o operativnim podacima", kazao je Terzić na Nacionalnoj antikorupcijskoj konferenciji u Podgorici koju je organizovala Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS).

Turković: Ispituje se životni stil funkcionera koji odudara od normalnog, srazmjernog

Specijalni tužilac Miroslav Turković kazao je da se ispituje životni stil funkcionera koji odudara od normalnog, srazmjernog, onoga što jesu zakoniti prihodi, i to u svim predmetima u kojima se istražuje postojanje korupcije.

"To može da bude indikator za postojanje korupcije", kazao je Turković.

Kazao je da postoji određeni broj predmeta koji tretiraju visoke javne funkcionere, odnosno korupciju na visokom nivou, gdje se istražuje i životni stil, prenose Vijesti.

SDT je, navodi on, formiralo značajan broj predmeta koji se tkču visokih javnih funkcionera zbog korupcije i organizovanog kriminala.

"Pa i na osnovu podataka i komunikacije preko aplikacije Skaj. Te komunikacije za tužilaštvo, a rekokao bih, do sada i za sudove, jesu relevantan izvor i dokaz", naglasio je Turković.

On je naglasio da SDT vodi i finansijske istrage.

"Kad je u pitanju oduzimanje imovine stečene kriminalom, naša intencija je da se osnaži normativni i zakonodavni okvir svih organa, kako bismo što prije došli do pravosnažnih odluka. Trajno oduzimanje takve imovine je uslovljeno pravosnažnom presudom", objasnio je Turković.

Šaranović: Sektoru bezbjednosti nisu potrebne zamjene, već promjene

Ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović istakao je da je okolnost da su dva bivša direktora i jedan bivši pomoćnik direktora policije mora biti od najvećeg društvenog alarma.

"Da nije bilo Skaj prepiski, ne bismo imali rezultata u ovom segmentu. Iako postoje dva odjeljenja koja bi trebalo da kontrolišu službenike Uprave policije i MUP-a zbog sumnje u koruptivno djelovanje, moram da kažem da, do ovog trenutka, ne raspolažemo normativnim kapacitetima da bismo mogli u ovom trenutku da isporučimo rezultate. Postoji, recimo, samo Nacrt pravilnika na osnovu kojeg bismo mogli da kontrolišemo životnog stila službenika”, naglasio je Šaranović.

Naglasio je da se radi o sistemu koji zapošljava blizu 5.000 službenika, a da su neki pojedinci vršili teška krivična djela, a sad nude ogromna jemstva koja ne mogu da pokriju zvaničnim prihodima.

“Ovo mora da probudi najveći i društveni i nacionalni alarm”, rekao je Šaranović, poručujući da je borba protiv korupcije i organizovanog kriminala apsolutni prioritet, prenose Vijesti.

Šaranović je naglasio i da u sektoru bezbjednosti "nisu potrebne zamjene, već promjene".

"Interesuje me profesionalizam. Smatram sebe najodgovornijim u realizaciji ideala - da ne dozvolim upliv politike u kadrovanje. To je segment oko kojeg nećemo pratiti bilo kakve kompromise, jer su nam dva direktora i jedan pomoćnik direktora u zatvoru", rekao je Šaranović.