Društvo

NOVA PRAVILA "EKODIZAJNA: Usvojen privremeni dogovor o dužem veku proizvoda, šta će morati da bude trajnije nego do sad?

Autori Euractiv.rs Ivona Ulićević

Evropski parlament i Savet EU postigli su privremeni dogovor o novim pravilima o "ekodizajnu" kako bi se proizvodi lakše popravljali i reciklirali, u borbi protiv zastarevanja i uništavanja proizvoda.

Izvor: euractiv

U srcu nove uredbe su "pasoši digitalnih proizvoda" koji će potrošačima i radionicama pružiti informacije o gotovo svakom proizvodu koji se plasira na tržište EU – od mašina za pranje sudova do televizora, pametnih telefona ili tekstila.

"Prvi element koji čini proizvod zelenim je mozak koji ga dizajnira", rekao je Jordi Hereu i Boher, španski ministar industrije i turizma koji je predstavljao Savet EU u pregovorima sa Parlamentom.

"Sporazumom koji je danas postignut, želimo da budemo sigurni da su sve održive dimenzije proizvodnje proizvodauzete u obzir od prve faze njegove koncepcije", rekao je on u izjavi u ime španskog predsedavajućeg EU.

Politički sporazum postignut između Parlamenta i Saveta sada će biti zapisan u zakonu i poslat svakoj instituciji na formalno usvajanje, što je potez koji je obično pečat.

Dogovor je pozdravio BEUC, evropska potrošačka organizacija.

"Ova nova pravila će konačno učiniti normalnim dugotrajnije proizvode sa efikasnim korišćenjem resursa. Ovo je sjajna vest jer su potrošačke organizacije tokom godina prijavljivale bezbroj pritužbi na telefone kratkog veka, TV ekrane i mnoge druge proizvode koje većina nas poseduje", rekla je Monik Gojens, generalni direktor BEUC-a.

Prema grupama potrošača, sada je od suštinske važnosti da se obezbedi da se zakon pravilno primenjuje i da se uskladi sa adekvatnim finansijskim i ljudskim resursima za obračun sa onima koji krše.

"Evropska komisija i organi za nadzor nad tržištem u državama članicama moraju da izdvoje dovoljno sredstava kako bi se mere uskoro primenile i osigurale da ih se proizvođači pridržavaju", rekao je Gojens.

Zabrana uništavanja neprodatog tekstila

Prvo, nova regulativa EU o ekodizajnu takođe uvodi zabranu uništavanja neprodate odeće i obuće, što su prvobitno pokrenule Francuska i Nemačka tokom razgovora u maju sa drugim državama članicama EU.

Zabrana će početi da se primenjuje dve godine nakon stupanja na snagu novih pravila, ali izostavlja mala preduzeća, dok će srednja preduzeća imati koristi od šestogodišnjeg izuzeća, navodi se u saopštenju Saveta.

"Vremenom bi i drugi sektori mogli biti obuhvaćeni takvim zabranama, ako bude potrebno", saopštila je Evropska komisija. Na primer, u roku od tri godine, slična zabrana uništavanja biće ispitana za neprodate i vraćene električne i elektronske uređaje.

Za ostale proizvode, kompanije će morati godišnje da izveštavaju o količinama koje su odbacile i njihovim razlozima zašto. Države članice će same odrediti koje kazne treba izreći u slučaju kršenja.

U još jednom revolucionarnom potezu, nova uredba ovlašćuje Evropsku komisiju da usvoji posebna pravila ekodizajna za pojedinačne kategorije proizvoda kako bi poboljšala njihov ekološki učinak.

Takozvani delegirani akti će usvojiti ova pravila za specifične proizvode, brzu proceduru u kojoj Parlament i Savet mogu samo da odbiju predložena pravila koja je predložila Komisija, ali ne mogu da ih menjaju.

Proizvodi kojima će se prioritetno baviti uključuju gvožđe, čelik, aluminijum, tekstil – posebno odeću i obuću – kao i nameštaj, gume, deterdžente, boje, maziva i hemikalije, saopštio je parlament.

"Vreme je da se okonča model ‘uzmi, napravi, odloži’ koji je toliko štetan za našu planetu, naše zdravlje i našu ekonomiju", rekla je Alesandra Moreti, italijanska poslanica iz grupe socijalista i demokrata koja je govorila o predlogu u Evropskom parlamentu.

Nije odmah bilo jasno da li će onlajn prodaja biti izuzeta od novih pravila, kao što je parlament tražio na svom julskom plenarnom glasanju.